Ορθολογική και δικαιότερη χαρακτήρισε τη νέα ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ και καινοτόμες τις αλλαγές για τις 120 δόσεις για οφειλές στην εφορία, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του φορολογικού νομοσχεδίου. «Αυτά τα δύο θετικά και δίκαια μέτρα είναι μόνο η αρχή. Η χώρα γυρίζει σελίδα», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και προσέθεσε ότι θα ακολουθήσει ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μόνιμη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τη διατήρηση του αφορολογήτου και επενδυτικά κίνητρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βεσυρόπουλος, «για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες θα δουν άμεσα από φέτος στα εκκαθαριστικά τους, σημαντικές μειώσεις στους φόρους που καταβάλουν για τον ΕΝΦΙΑ».

«Ταυτόχρονα, επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν μέχρι σήμερα να ορθοποδήσουν, θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν με πολύ ευνοϊκές διατάξεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων για να επιστρέψουν στην κανονικότητα, αλλά κυρίως για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να πάρουν ουσιαστική ανάσα και να σταματήσουν τον εφιάλτη των κατασχέσεων», επισήμανε ο κ. Βεσυρόπουλος και συμπλήρωσε: «Το νομοσχέδιο αυτό, αντιμετωπίζει ουσιαστικά και δίκαια τη μεγάλη αυτή πρόκληση, δεν πρόκειται να δημιουργήσει δημοσιονομικό κενό και στέλνει ένα καθαρό μήνυμα, ότι αυτή η κυβέρνηση τιμά τις δεσμεύσεις της».

Ο υφυπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, υποστηρίζοντας ότι «το μέτρο είναι απόλυτα δίκαιο και αφορά όλους χωρίς αποκλεισμούς», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη δική της ρύθμιση, «άφησε απέξω 500.000 ανθρώπους, κυρίως της μεσαίας τάξης».

Featured Image

«Μείωση κατά 30% θα έχουν περίπου 4,9 εκατ. φορολογούμενοι οι οποίοι αντιστοιχούν στο 67% του συνόλου των φορολογουμένων. Μόνο το 0,2% αφορά όσους έχουν περιουσία πάνω από ένα εκατ. ευρώ ακίνητη περιουσία», σημείωσε, ενώ έφερε ορισμένα παραδείγματα για τις μειώσεις που θα δουν από φέτος οι φορολογούμενοι από τον ΕΝΦΙΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε μια λαϊκή περιοχή στη Δυτική Αθήνα, όπως είναι το Αιγάλεω, ένας φορολογούμενος που έχει ένα διαμέρισμα 2ου ορόφου με επιφάνεια 75 τ.μ. και ένα γκαράζ υπογείου 15 τ.μ., κατασκευής 1996, πλήρωσε ΕΝΦΙΑ το 2018 303 ευρώ, ενώ τώρα το 2019 θα πληρώσει 212 ευρώ. Άλλο παράδειγμα. Φορολογούμενος με ακίνητα, ένα διαμέρισμα 2ου ορόφου 120 τ.μ. κατασκευής 1992 στα Βριλήσσια και ένα εξοχικό 1ου ορόφου 55 τ.μ. κατασκευής 1987 στο Λουτράκι είχε πληρώσει ΕΝΦΙΑ 756 ευρώ και τώρα θα πληρώσει 605 ευρώ. Στην Περιφέρεια, φορολογούμενος με ακίνητα, ένα διαμέρισμα 150 τ.μ. 2ου ορόφου, γκαράζ 15 τ.μ., κατασκευής 2001 στο Αγρίνιο, το 2018 πλήρωσε 947 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώσει 710 ευρώ».

Αναφερόμενος στη διάταξη για τις 120 δόσεις, τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας η αλλαγή της ρύθμισης καθώς αίρονται πλέον τα αντικίνητρα και δίνεται δεύτερη ευκαιρία για όλους να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Ακόμα, χαρακτήρισε καινοτομία το ότι εντάσσονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων όλα τα Νομικά Πρόσωπα, αλλά και ότι η οφειλή θα υπολογίζεται στο βασικό κεφάλαιο χωρίς τις προσαυξήσεις. «Σήμερα το βασικό κεφάλαιο που οφείλουν οι πολίτες προς τις εφορίες είναι 104 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 84 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι προσαυξήσεις», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ