Ο κ. Κώστας Φασούλης από την Κόνιτσα Ιωαννίνων δραστηριοποιείται στην κτηνοτροφία, έχοντας εγκαταλείψει την οικοδομή.

Με πατέρα κτηνοτρόφο, σήμερα 60 ετών είναι αιγοτρόφος ειδικού καθεστώτος στην ακριτική αυτή περιοχή. Έχει από τις πρώτες στην Ελλάδα φάρμες με γίδια Αλπίν και σήμερα μετρά 40 μάνες, τις οποίες δεν επιθυμεί όπως ο ίδιος αναφέρει να αυξήσει, γιατί έχει και περίσσεια στο γάλα.

Σύμφωνα με τον κ. Φασούλη, που έχει τα συγκεκριμένα γίδια από το 1990 και τα έχει καθαρά με επιλεγμένους κάθε φορά τράγους, υπάρχει περίσσεια στο γάλα. “Με βοσκή των ζώων για λίγες ώρες το βράδυ, παράγουν 2,5 λίτρα γάλα το καθένα, ενώ αν έβαζα και φύραμα, θα είχα πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις”, τονίζει, αναφέροντας ότι μέχρι πρότινος πούλαγε το γάλα στα 95 λεπτά, αλλά τώρα παρακάτω.

Featured Image

Τα Αλπίν έχουν πολύ υψηλές αποδόσεις σε γάλα, με τον κ. Φασούλη, να πιάνει μια παραγωγή από 43 μάνες της τάξης των 21 τόνων.

“Στα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων γιδιών είναι η ανθεκτικότητα σε ασθένειες και γενικά η συμπεριφορά τους. Στα μειονεκτήματα είναι ότι δεν στερεύουν εύκολα και δεν ζευγαρώνουν επίσης εύκολα γιατί έχουν πολύ γάλα”,. αναφέρει ο 60χρονος σήμερα κτηνοτρόφος, που ασχολείται ταυτόχρονα με την καλλιέργεια καλαμποκιού, αλλά και την καλλιέργεια καρυδιάς.

Newsroom Agronewsbomb