Δεν επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες των παραγωγών για υψηλές τιμές, όσο αποκαθίστανται οι ροές στην αγορά και ο κλάδος στην Ελλάδα παραμένει ανοργάνωτος και έρμαιο των εμπόρων και των μεσαζόντων.

Οι τιμές της ελαιοκράμβης και του ηλιόσπορου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθούν το 2022/23 από υψηλά επίπεδα αυτή τη σεζόν, περιορισμένες από τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες συγκομιδές και τις συνεχιζόμενες εισαγωγές από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων Strategie Grains.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ελαιοκράμβης στο Euronext σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών φέτος, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε τις εντάσεις προσφοράς στις παγκόσμιες αγορές ελαιούχων και φυτικών ελαίων.

Για την ελαιοκράμβη, η μέση τιμή στο Αμβούργο θα μπορούσε να φτάσει περίπου τα 665 δολάρια ανά τόνο το 2022/23, η οποία θα ήταν μειωμένη κατά 160 δολάρια ή σχεδόν 20%, σε σύγκριση με το 2021/22, ανέφερε η Strategie Grains σε μηνιαία έκθεση.

Αύξησε τις προβλέψεις της για τη φετινή συγκομιδή ελαιοκράμβης στην ΕΕ σε 18,3 εκατομμύρια τόνους, από 18,2 εκατομμύρια πριν από έναν μήνα και τώρα σχεδόν 8% πάνω από την περσινή συγκομιδή.

Η ανοδική αναθεώρηση αντανακλά καλές προοπτικές απόδοσης στην Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής, καθώς και αυξημένες εκτιμήσεις για τη Σουηδία και τη Γαλλία, ανέφερε σε έκθεση για τους ελαιούχους σπόρους.

Η εταιρεία συμβούλων περιόρισε την πρόβλεψή της για τα αποθέματα ελαιοκράμβης στα τέλη του 2022/2023 λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας για τις καναδικές εισαγωγές και της υψηλής αναμενόμενης σύνθλιψης κραμβόσπορου καθώς τα περιθώρια παραμένουν ελκυστικά.

Featured Image

Ωστόσο, τα αποθέματα ελαιοκράμβης στην ΕΕ θα εξακολουθήσουν να είναι λιγότερο περιορισμένα από ό,τι την τρέχουσα σεζόν, ενώ τα αποθέματα κραμβέλαιου θα είναι ισορροπημένα λόγω της επιβράδυνσης της ζήτησης για βιοντίζελ, ανέφερε.

Για τους ηλιόσπορους, η Strategie Grains προέβλεψε ότι οι μέσες γαλλικές τιμές το 2022/23 θα μειωθούν κατά 12% από έτος σε έτος σε περίπου 600 ευρώ τον τόνο.

Διατήρησε την πρόβλεψή της για την καλλιέργεια ηλιόσπορων της ΕΕ το 2022 στους 10,9 εκατομμύρια τόνους, 5% πάνω από το επίπεδο του 2021 και ένα νέο ρεκόρ.

Η σταθερή πρόβλεψη συγκομιδής αντανακλούσε μια αύξηση στην εκτιμώμενη έκταση, η οποία αντισταθμίστηκε από τη μείωση της αναμενόμενης απόδοσης, ιδίως στην Ισπανία μετά την ξηρασία, ανέφερε.

Οι προμήθειες της ΕΕ έχουν ήδη ενισχυθεί από τις εισαγωγές ηλιόσπορων σε ανταγωνιστικές τιμές από την Ουκρανία στο τελευταίο μέρος της σεζόν 2021/22, πρόσθεσε η Strategie Grains.

Οι συνολικές εξαγωγές καλλιεργειών της Ουκρανίας μειώθηκαν απότομα λόγω του κλεισίματος των θαλάσσιων λιμανιών της, αλλά τα εμπορικά στοιχεία της ΕΕ έδειξαν ότι σημαντικοί όγκοι ουκρανικού ηλιόσπορου και λαδιού συνέχισαν να φτάνουν στο μπλοκ.

Πηγή: Reuters