Τη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει μεγάλη μερίδα αγροτών, που εμφανίζεται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη, στηλιτεύουν 43 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, αν και οι αγρότες πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποιαδήποτε, έστω και μια μέρα, καθυστέρηση, αυτομάτως συνεπάγεται επιβολή προσαύξησης από το σύστημα. Στην περίπτωση μάλιστα που τον επόμενο μήνα οι αγρότες πληρώσουν την κανονική εισφορά τους, με βάση την κατηγορία που έχουν επιλέξει, χωρίς το πρόστιμο, τότε πάλι αυτομάτως η οφειλή καταλήγει στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα την απένταξη αυτών από το σύστημα και την απώλεια της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Επιπλέον, προβλήματα παρατηρούνται και στο κομμάτι των εργοσήμων. Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συμψηφισμός των εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες με τα εργόσημα για κάποιες εργασίες (π.χ. ψεκασμούς κ.α.). Ως εκ τούτου το σύστημα βλέπει τις εισφορές αλλά όχι τα εργόσημα, αναγνωρίζοντας τον αγρότη ως οφειλέτη και ανασφάλιστο. Η ταλαιπωρία δε των ανθρώπων αυτών που καταλήγουν στα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με μεγάλη γραφειοκρατία προκειμένου να ξαναπάρουν την ασφαλιστική κάλυψη, είναι τεράστια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στην έγκαιρη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας αλλά και σε μια σειρά άλλων συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ (ρυθμίσεις κλπ), σημειώνοντας ότι το κράτος οφείλει να μεριμνά για την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών της χώρας, φροντίζοντας ούτως ώστε να μην μένει ούτε ένας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Για τους παραπάνω λόγους οι ερωτώντες βουλευτές καλούν τον αρμόδιο υπουργό να αποσαφηνίσει τι προτίθεται να κάνει για τους αγρότες που εμφανίζονται χωρίς υπαιτιότητά τους, ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Απαράδεκτο μεγάλη μερίδα αγροτών να είναι χωρίς ασφαλιστική ικανότητα

Σε δυσμενή κατάσταση βρίσκεται μεγάλη μερίδα αγροτών, που εμφανίζεται στο σύστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ιατροφαρμακευτική της περίθαλψη.

Featured Image

Ειδικότερα, αν και οι αγρότες πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, η οποιαδήποτε, έστω και μια μέρα, καθυστέρηση, αυτομάτως συνεπάγεται επιβολή προσαύξησης από το σύστημα. Στην περίπτωση μάλιστα που τον επόμενο μήνα οι αγρότες πληρώσουν την κανονική εισφορά τους, με βάση την κατηγορία που έχουν επιλέξει, χωρίς το πρόστιμο, τότε πάλι αυτομάτως η οφειλή καταλήγει στο ΚΕΑΟ, με αποτέλεσμα την απένταξη αυτών από το σύστημα και την απώλεια της ασφαλιστικής τους κάλυψης.

Επιπλέον, προβλήματα παρατηρούνται και στο κομμάτι των εργοσήμων. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συμψηφισμός των εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες με τα εργόσημα για κάποιες εργασίες (π.χ. ψεκασμούς κ.α.). Ως εκ τούτου, το σύστημα βλέπει τις εισφορές αλλά όχι τα εργόσημα, αναγνωρίζοντας τον αγρότη ως οφειλέτη και ανασφάλιστο. Η ταλαιπωρία δε των ανθρώπων αυτών που καταλήγουν στα κατά τόπους γραφεία του ΕΦΚΑ, ευρισκόμενοι αντιμέτωποι με μεγάλη γραφειοκρατία προκειμένου να ξαναπάρουν την ασφαλιστική κάλυψη, είναι τεράστια.

Επειδή ο ΕΦΚΑ προσφάτως παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιπτώσεις αγροτών, οι οποίοι ενώ κατέβαλαν κανονικά τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, μέχρι σήμερα δεν έχουν φανεί οι καταβολές τους στο σύστημα.

Επειδή οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στην έγκαιρη λήψη της ασφαλιστικής ικανότητας αλλά και σε μια σειρά άλλων συναλλαγών με τον ΕΦΚΑ (ρυθμίσεις κ.λ.π).

Επειδή το Κράτος οφείλει να μεριμνά για την ασφαλιστική ικανότητα των πολιτών της χώρας, φροντίζοντας ούτως ώστε να μην μένει ούτε ένας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Τι προτίθεται να κάνει για τους αγρότες που εμφανίζονται χωρίς υπαιτιότητά τους, ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να στερούνται ασφαλιστικής ικανότητας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαρδάκης Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρεμένος Γεώργιος
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος»