Να μη φορολογούνται τα χρήματα που λαμβάνουν ως αποζημίωση μέσω “de minimis” ζητούν οι αγρότες όλης της χώρας.

Με σημερινή επιστολή τους, σειρά παίρνουν οι αγρότες της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας που ζητούν από τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεζυρόπουλο να εξαιρεθεί της φορολόγησης η αποζημίωση για τα “de minimis”. 

Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας και Θεσσαλίας, καθώς και όλες οι άλλες περιοχές της χώρας, έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία προκάλεσαν σημαντικότατες ζημιές στην αγροτική παραγωγή και μείωσαν καίρια τα εισοδήματα των αγροτών.

Για την ασφαλιστική κάλυψη των φαινομένων αυτών, που είναι αποτέλεσμα της Κλιματικής αλλαγής δεν υπήρξε πρόβλεψη από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ο οποίος συντάχθηκε σε προγενέστερους χρόνους, με αποτέλεσμα το Κράτος να προσπαθεί να αποζημιώσει τα ζημιωθέντα Αγροτικά νοικοκυριά,  μέσω της δυνατότητας που του παρέχει ο Κοινοτικός Κανονισμός (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής γνωστός και ως “de minimis”.

Featured Image

Τα εν λόγω ποσά δεν είναι εισοδηματική ενίσχυση διότι είναι καθαρά αποζημιωτικού χαρακτήρα κατ’ αναλογία των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ και δεν θα πρέπει να φορολογούνται.

Εξάλλου στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ Β 315/Β/7-2 2019 που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Χουλιαράκης και Αραχωβίτης, γίνεται σαφής αναφορά ότι η ενίσχυση “de minimis” χορηγείται για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις βροχοπτώσεις.

Συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να θεωρούνται φορολογικά και οι ενισχύσεις “de minimis” που χορηγούνται υπό αυτές τις προϋποθέσεις.

Η απαλλαγή λοιπόν από τη φορολόγηση των αγροτών εκείνων, που εισέπραξαν κατά την προηγούμενη χρονική περίοδο αποζημίωσεις μέσω του “de minimis” υπό το ανώτερο θεσμικό πλαίσιο είναι δυνατή, γνωρίζουμε ότι είναι μέσα στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του οποίου πολιτικά προΐσταστε και με την έκδοση σχετικής Υπουργικής απόφασης μπορεί άμεσα να υλοποιηθεί.

Εκτιμούμε ότι έχετε πλήρη αντίληψη των προβλημάτων που προκλήθηκαν στον Αγροτικό κόσμο της χώρας μας από τα φαινόμενα της Κλιματικής αλλαγής και ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπίσετε θετικά το δίκαιο αίτημά μας για τη φορολογική απαλλαγή των Αγροτών για τα ποσά που καταβλήθηκαν μέσω κανονισμού “de minimis” (Ε.Ε.) 1408/2013.

Με εκτίμηση,
Γιαννακάκης Χρήστος
Πρόεδρος Δ.Σ. Κοινοπραξίας
Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας»