Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να έχει επηρεαστεί αρνητικά και η παραγωγή σταφυλιών οινοποίησης.

Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην πιο πάνω περιοχή έχουν ήδη βρεθεί γεωπόνοι από την ΔΑΟΚ Κορινθίας που προβαίνουν σε καταγραφή των ζημιών, ενώ το ίδιο πράττουν και κλιμάκια του ΕΛΓΑ -ο πρόεδρος του οποίου Ανδρέας Λυκουρέντζος αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κορινθία.

Συμπτώματα όξινης σήψης

Η πρόσφατη καιρική αστάθεια έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα και έχει δώσει κατά κανόνα βροχές μικρής διάρκειας αλλά με μεγάλη ένταση. Στο δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών διαφοροποιείται σημαντικά το ύψος των βροχών από τοποθεσία σε τοποθεσία (2 – 42 mm) όπως και οι ώρες με συνεχή διύγρανση ή με υψηλή υγρασία (από 10 – 23 ώρες).

Μόνο τα αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές που σημειώθηκαν συνθήκες με μεγάλη διάρκεια διύγρανσης πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα όξινης σήψης και προσβολές από βοτρύτη. Ο βαθμός προσβολής εξαρτάται από την ποικιλία, τις καλλιεργητικές τεχνικές και κυρίως από τις πληγές στις ράγες των σταφυλιών.

Πρόκειται για ασθένειες δύσκολες στην αντιμετώπισή τους και ιδιαίτερα ζημιογόνες εφόσον εμφανιστούν και ευνοηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν μετά την αρχική προσβολή.

Featured Image

Οδηγίες

Τα καλλιεργητικά μέτρα είναι μεγάλης σημασίας και απόδοσης. Η ζώνη σταφυλιών να είναι εντελώς ελεύθερη ώστε να εξασφαλίζεται ο διαρκής αερισμός των σταφυλιών και το γρήγορο στέγνωμά τους.

Σε αμπέλια, που θα εκδηλωθούν συμπτώματα (συνήθως εμφανίζονται σε 48 ώρες) και που δεν τρυγούνται στις επόμενες ημέρες μπορεί να γίνει αντιμετώπιση με σκευάσματα που ενδείκνυνται για αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση στα οινοποιήσιμα η επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων να γίνεται σε συνεννόηση με τους τοπικούς γεωργικούς σύμβουλους για αποφυγή προβλημάτων στο κρασί (επίδραση στη ζύμωση του γλεύκους ή στα υπολείμματα).

ΠΗΓΗ………in.gr