Σύμφωνα με πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, μεγάλοι παίκτες στο εμπόριο και την τυποποίηση επιτραπέζιας ελιάς από την Αίγυπτο, βρέθηκαν πρόσφατα σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, για να δουν από κοντά τα Ελληνικά προϊόντα.

Το ενδιαφέρον τους επικεντρώθηκε, με βάση αυτές τις πληροφορίες, σε ελιές Καλαμών, από την περιοχή του Μεσολογγίου αλλά και στην Πελοπόννησο.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες αυτές, τότε μιλάμε για πρωτάκουστα πράγματα, που αποδεικνύουν πόσο έχει ευτελιστεί το προϊόν της ελιάς τελευταία, με τις υπο-αμοιβές των παραγωγών από το εμπόριο.

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να είναι ο κορυφαίος παραγωγός επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας της χώρας.

Ο Ezz el-Din Abu Steit προέβη στη δήλωση αυτή στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα, αφού ολοκλήρωσε διμερείς συναντήσεις με τον ισπανό ομόλογό του, τον Luis Planas, στο περιθώριο της ετήσιας συνάντησης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC).

Οι δύο χώρες συζήτησαν για την αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ισπανίας και Αιγύπτου στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και για άλλα γεωργικά έργα.

Η Αίγυπτος είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός επιτραπέζιων ελιών στον κόσμο μετά την Ισπανία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διατέθηκαν από τη ΔΟΕ, η Αίγυπτος παρήγαγε 450,000 τόνους επιτραπέζιων ελιών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2018/19. Η Ισπανία παρήγαγε παγκόσμιο ρεκόρ 613,000 τόνων.

Featured Image

Ενώ ήταν μια χρονιά ρεκόρ για την Ισπανία, η επιτραπέζια ελιά της Αιγύπτου μειώθηκε κατά περίπου 100,000 τόνους, από την υψηλότερη απόδοση 2016/17.

Ωστόσο, η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών της Αιγύπτου συνεχίζει να αυξάνεται προς τα πάνω. Ο μέσος όρος των τριών τελευταίων συγκομιδών, 500,000 τόνων, είναι υψηλότερος από οποιοδήποτε προηγούμενο έτος και αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Ο Abu Steit είπε ότι η Αίγυπτος σχεδιάζει να φυτέψει περίπου 100 εκατομμύρια νέες ελιές έως το 2020 σε μια προσπάθεια να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Έχει προσκαλέσει τον Πλάνα να έρθει και να περιηγηθεί στους ελαιώνες της χώρας, ελπίζοντας να ενθουσιάσει τον Ισπανό υπουργό Γεωργίας για τις δυνατότητες επενδύσεων.

“Ο Abu Steit κάλεσε τον Πλάνα να επισκεφθεί την Αίγυπτο και να γνωρίσει τις δυνατότητές του για την προώθηση της καλλιέργειας ελιών », ανέφερε δήλωση στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Γεωργίας και Ανάκτησης Γης της Αιγύπτου.

“Από την πλευρά του, ο ισπανός υπουργός χαιρέτισε την πρόσκληση και ζήτησε να σκιαγραφηθεί ένα μνημόνιο συνεννόησης για την ενίσχυση της συνεργασίας στον γεωργικό τομέα. “