Κοινή συνέντευξη Τύπου παρεχώρησαν στην Κομοτηνή ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Χαρίτου και ο  συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές, στο πλαίσιο περιοδείας του δεύτερου στη Ροδόπη, που περιελάμβανε επαφές σε αγροτικές περιοχές με παραγωγούς αγροτικού συνεταιρισμού στον Πολύανθο και αγρότες στα Αρριανά, καθώς και σύσκεψη με αγροτικούς φορείς.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ ο κ. Χαρίτου αφού καλωσόρισε τον κ. Κουρεμπέ στην περιοχή, αναφέρθηκε στις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, λέγοντας πως «οι συνέπειες από την ενεργειακή κρίση είναι εντονότερες στην περιοχή μας γιατί βασικές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι, ο καπνός, είναι κατά βάση ενεργοβόρες, αξιοποιούν δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα για ποτίσματα και τα καύσιμα σε πολλές εργασίες».

Σύμφωνα με τον βουλευτή «τα μέχρι στιγμής μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δείχνουν ότι δεν έχει σχέδιο, κινείται βλέποντας και κάνοντας, είναι μέτρα αποσπασματικά. Δεν μπορούν να ανακόψουν τις μεγάλες επιπτώσεις της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης και δεν μπορούν να συμβάλλουν στην ανάταξη της οικονομίας και της αγροτικής παραγωγής».

Τόνισε ακόμη ο κ. Χαρίτου πως «είναι ανάγκη να υπάρξουν έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και της επισιτιστικής, που είναι προ των πυλών. Σε πρώτο επίπεδο να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πολύ υψηλό κόστος της παραγωγής. Σε δεύτερο επίπεδο μέτρα με στόχο να υπάρξει στροφή στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην παραγωγή προϊόντων, αγαθών και ζωοτροφών, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν οι εισαγωγές στην χώρα μας. Και σε τρίτο επίπεδο να αξιοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση στην κατεύθυνση στήριξης του αγροτικού τομέα και προώθησης έργων υποδομής στην γεωργία, που θα είναι ικανά να μειώσουν το κόστος παραγωγής».

Featured Image

Ο βουλευτής της Ροδόπης, τέλος, έκανε αναφορά σε δύο βασικά έργα υποδομής για τον αγροτικό τομέα που χρειάζεται να προχωρήσουν στη Ροδόπη για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και για τα οποία ο ίδιος έχει κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στη Βουλή. «Η αναγκαιότητα κατασκευής του φράγματος Κομψάτου στον Ίασμο γίνεται ακόμα πιο έντονη σήμερα, όπως και η ολοκλήρωση του φράγματος Ιασίου που έχει κατασκευαστεί, επείγει όμως να προχωρήσει και η κατασκευή των δικτύων διανομής. Πρόκειται για ένα φράγμα που μπορεί να τονώσει την αγροτική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής των Σαπών», υπογράμισε.

Ο Φάνης Κουρεμπές κατηγόρησε την κυβέρνηση για την κακή διαχείριση στον πρωτογενή τομέα, λέγοντας πως «τα συνεχόμενα lockdown διέλυσαν και τον επισιτισμό και την παραγωγή». Πρόσθεσε πως «τα μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα είναι ασπιρίνες για καρκινοπαθή και από την άλλη μεριά δεν κάνει καμία προσπάθεια να θωρακίσει επισιτιστικά την χώρα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να καταρτίσει ένα σχέδιο φθηνής στήριξης των παραγωγών για να παράξουν προϊόντα άμεσης ανάγκης. Η περιοχή σας έχει καλαμποκοπαραγωγή, οπότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει τον καλαμποπαραγωγό, ώστε και ο κτηνοτρόφος να προμηθευτεί φθηνή ζωοτροφή και ο καταναλωτής να φάει φθηνό κρέας. Η κυβέρνηση ανακοινώνει μείωση στον ΦΠΑ που είναι ένα λογιστικό μέγεθος κάποιων εφοδίων και στην ουσία χαμένος θα είναι πάλι ο παραγωγός γιατί όταν δεν έχει μειωμένο ΦΠΑ στην αγορά των εφοδίων αλλά χωρίς να επηρεάζει τον ΦΠΑ των προϊόντων δεν θα τα πάρει ο ιδιώτης αλλά θα τα πάρει η εφορία. Με τέτοιες πολιτικές και πρακτικές δεν σώζεται η κατάσταση αλλά κλείνουνε αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Ο συντονιστής του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ακόμη με έμφαση: «Πρέπει άμεσα να πάμε σε εκλογές για να σώσουμε ό,τι σώζεται από αυτήν την καταστροφική πολιτική». Και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για τον αγροτικό τομέα, αναφέροντας την «ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις και στον  ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στους ελέγχους για τις ελληνοποιήσεις και για την αισχροκέρδεια ώστε να υπάρξει μια δίκαιη αντιμετώπιση των παραγωγών».

Σήμερα το απόγευμα οι κ.κ. Κουρεμπές κα Χαρίτου θα μιλήσουν σε ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για αγροτικά ζητήματα στην Κομοτηνή.