Featured Image

Ξεκίνησε και στη Λακωνία η συγκομιδή της ελιάς καλαμών, με τους αγρότες να μας λένε πως τα ελαιόδεντρα φέτος είναι αρκετά φορτωμένα με καρπό, ο οποίος δεν είναι «ποιοτικά καλός» δηλαδή με μεγάλα μεγέθη (180 – 250), αλλά με μικρά ή και πολύ ψιλά νούμερα.

Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει τους αγρότες, ενώ έχουν μεγάλη παραγωγή, οι ελιές που τελικά θα εμπορευτούν (χοντρά νούμερα μέχρι 300) να είναι το ίδιο ή και λιγότερες από πέρυσι. Αυτό σε συνδυασμό ότι κάποιοι προεξοφλούν από τώρα μικρή παραγωγή για το 2024 (αφού παραδοσιακά τα ελαιόδεντρα όταν είναι γεμάτα την μία χρονιά, την άλλη είναι λιγότερο γεμάτα, ή καθόλου), οι τιμές κοντά στο Πάσχα του 2024, φαίνεται πως θα συγκρατηθούν στα περυσινά επίπεδα ίσως και λίγο ποιο πάνω, για όσους μπορέσουν να αποθηκεύσουν το προϊόν μέχρι τότε.

Αυτό όμως που έχει προβληματίσει αγρότες και εμπόρους για το τώρα, είναι πως θα διαχειριστούν τα ψιλά κομμάτια της φετινής σεζόν που είναι ακόμα επάνω στα δέντρα, και από ότι φαίνεται είναι σε μεγάλη ποσότητα.

Έτσι έχουν βγει τα χαρτιά και μολύβια κάνοντας μαθηματικές ασκήσεις για να λύσουν το πρόβλημα.

Μία από αυτές τις ασκήσεις είναι η ακόλουθη:

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 1.000 κιλά ελιές καλαμών ψιλές από 300 κομμάτια και πάνω (350 – 400 – 500) και τις πάμε για λάδι, με 7 κιλά / 1 κιλό λάδι θα έχουμε περίπου 143 κιλά ελαιόλαδο. Αν το ελαιόλαδο το πουλήσουμε με 4,9€ τότε τα χρήματα που θα πάρουμε είναι περίπου 700€.

Αν τα 1.000 κιλά ελιές καλαμών δεν τα βγάλουμε λάδι και μας δώσει ο έμπορος 0,5 λεπτά για να τα αγοράσει, τότε θα πάρουμε 500€, δηλαδή 200€ λιγότερα από ότι να το βγάζαμε για λάδι με τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Featured Image

Για να πούμε ότι ισοφαρίζουμε την τιμή του ελαιολάδου, τα 1.000 κιλά ελιές καλαμών θα πρέπει να τα δώσουμε στον έμπορο τουλάχιστον 0,70 λεπτά για να πάρουμε 700€.

Οι αγρότες έχοντας κατά νου το παραπάνω σενάριο, αρκετοί από αυτούς μας λένε πως θα βγάλουν κατευθείαν λάδι ότι νούμερα θα βγάλει ο διαλογέας από 300 και πάνω (ψιλά νούμερα), μη μπαίνοντας στην διαδικασία να εμπορευτούν τα ψιλά νούμερα γεμίζοντας τις αποθήκες τους με καρπό, που στην «ίδια τιμή», θα μπορούν να το έχουν στις δεξαμενές τους τα ελαιοτριβεία ως ελαιόλαδο.

Αν αυτό συμβεί (που έχει ξανασυμβεί), τα εργοστάσια επεξεργασίας ελιάς καλαμών, δεν θα έχουν αρκετό καρπό για να παράγουν πάστα ελιάς, οπότε θα χρησιμοποιήσουν ακόμα και χοντρότερα νούμερα όπως 260 – 300, με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν στην αγορά να είναι ακόμα λιγότερο, οπότε αυτό θα συμπαρασύρει πιθανόν την Άνοιξη του 2023, ακόμα ποιο πάνω τις τιμές παραγωγού στα χοντρά κομμάτια και ίσως δούμε σκούπα τα συμβατικά με 2,20 – 2,40€/ κιλό.

Υπομονή μέχρι τότε λοιπόν, γιατί πρώτα πρέπει να συλλεχτεί ο καρπός (άραγε με ποιους εργάτες;), να μην έχουμε περίεργες καιρικές συνθήκες (πάγο, χαλάζι κλπ) και ο δάκος να μην κάνει «party».

Καλή αρχή στην συγκομιδή φίλοι αγρότες!!!

apela.gr