Featured Image

Στην Ελλάδα αυτό αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.

Η αποζημίωση που χορηγήθηκε στους αγρότες για τις απώλειες που υπέστησαν μετά την περσινή ακραία ξηρασία αυξήθηκε τέσσερις φορές από την ουγγρική κυβέρνηση, αναφέρει η MTI, σύμφωνα με την AGERPRES.

Η ανακοίνωση έγινε την Τετάρτη από τον Ούγγρο Υπουργό Γεωργίας, Istvan Nagy, ο οποίος είπε ότι το ποσό των 50,6 δισ. φιορίνια (129,1 εκατ. ευρώ) θα φτάσει περίπου 22.000 αγρότες έως τις 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Nagy, τουλάχιστον 1,45 εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης επλήγησαν από την ξηρασία πέρυσι, που είναι περίπου το 80% της γεωργικής έκτασης της Ουγγαρίας, και 49,7 δισεκατομμύρια φιορίνια θα δαπανηθούν για να αντισταθμιστούν οι ζημιές.

Featured Image

Ο Istvan Nagy εξήγησε ότι οι ασφαλιστικές επιδοτήσεις, που εισήχθησαν την τελευταία δεκαετία, ήταν επίσης μεγάλη βοήθεια, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να πληρώνουν επιπλέον 41 δισεκατομμύρια φιορίνια για ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου έτους.

Η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη έχει συστήσει ένα επιχειρησιακό όργανο για τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που προκαλούνται από την ξηρασία και έχει λάβει μέτρα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας του τομέα, ανέφερε επίσης ο Ούγγρος Υπουργός Γεωργίας, προσθέτοντας ότι η εκτελεστική εξουσία αποδέχθηκε την πρόταση του οργανισμού να αναβάλει μέχρι το τέλος του έτους πληρωμής των δανείων των αγροτών.

Στη Ρουμανία, τον τελευταίο καιρό, δεν υπάρχουν νέα από τη MADR σχετικά με την αντιστάθμιση των απωλειών που προκλήθηκαν από την ξηρασία που επηρέασε τις καλλιέργειες που δημιουργήθηκαν την περασμένη άνοιξη. Οι Ρουμάνοι αγρότες ήλπιζαν ότι η στήριξη με αυτή την έννοια θα προερχόταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , από το αποθεματικό ταμείο, αλλά έχουν ήδη αποφασίσει, ειδικά μετά την τελευταία απόφαση των Βρυξελλών σχετικά με τα κεφάλαια που χορηγήθηκαν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τη διαμετακόμιση σιτηρών από την Ουκρανία.