Χωρίς περιορισµό στις καλλιέργειες που θα µπορούν να φυτευτούν, θα προκηρυχθεί το πρόγραµµα Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών, µε τη σχετική µελέτη κόστους να δηµοσιεύεται έως τις 10 Οκτωβρίου, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις στις 22 του µήνα.

Όπως µεταφέρθηκε από την οµάδα γεωπόνων που διαχειρίζεται το πρόγραµµα, δεν προβλέπεται τελικά χρηµατοδότηση από το πρόγραµµα για το διαφυγόν εισόδηµα. «Αυτό το χρονικό διάστηµα µειωµένης παραγωγής ή µηδενική δεν προβλέπεται να χρηµατοδοτηθεί. Μόνο δαπάνες εκρίζωσης νέων ποικιλιών και φύτευσης», ανέφερε συγκεκριµένα σε ηµερίδα στην Κόρινθο για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης ο Κωνσταντίνος Τσιµπούκας που είναι ο επικεφαλής της οµάδας του ΓΠΑ που εκπονεί τη µελέτη κόστους. Η επιδότηση θα είναι στο 70% των δαπανών και όλα τα τιµολόγια που θα κοπούν θα είναι στο όνοµα της νοµικής οντότητας, δηλαδή του συλλογικού σχήµατος που θα κάνει την αίτηση. Ο αγρότης θα βάζει από την τσέπη του το υπόλοιπο 30%. Η νέα φύτευση θα παραχωρείται µε χρησιδάνειο στον αγρότη και µετά θα γίνεται µεταβίβαση κυριότητας στο φυσικό πρόσωπο.

Featured Image

Ουσιαστικά στη σχετική µελέτη δεν θα προτείνονται ποικιλίες αλλά προδιαγραφές αυτών (π.χ να είναι ανθεκτικές στο ψύχος, να είναι πρώιµες κ.λπ), µε τον κάθε συνεταιρισµό να είναι ελεύθερος να επιλέξει καλλιέργεια και ποικιλία µε βάση τις σχετικές προδιαγραφές για την περιοχή του. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να γίνει ολική αλλαγή καλλιεργητικής οµάδας. Ένας συνεταιρισµός µπορεί για παράδειγµα να βγάλει επιτραπέζιο αµπέλι που έχει φτάσει στα όρια της παραγωγικής του ηλικίας και να ξαναφυτεύσει την ίδια ποικιλία. Όσον αφορά τα κόστη που θα καλύπτονται στο 70% αυτά θα οριστούν από τη µελέτη και θα είναι οριζόντια και όχι ανά περιοχή. «Ο συνεταιρισµός πρέπει να ξέρει τι θέλει να κάνει και θα πάρει το ρίσκο, εµείς θα τον βοηθήσουµε µε τις προδιαγραφές», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιµπούκας.

agronews.gr