Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 5.2022 συνάντηση του Προεδρείου του ΣΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Πεβερέτο Παναγιώτη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Γεώργιο Γεωργαντά, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και το Γενικό Γραμματέα κ. Κώστα Μπαγινέτα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος της ΠΕΚ κα Σιδηροπούλου Ελπίδα ο Πρόεδρος της νέας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος κ. Φασουλάς Ιωάννης και ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Α.Μ.Θ. Δημόπουλος Νίκος.

Στην αρχή ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος έθεσε υπόψη των Υπουργών την ανησυχία των κτηνοτρόφων και αγροτών για το ζήτημα της καθυστέρησης της υποβολής των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) και τον κίνδυνο να χαθούν επιδοτήσεις και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να ολοκληρωθεί έγκαιρα και σωστά η διαδικασία των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και αγροτών.

Έθεσε επίσης τις προτάσεις της αντιπροσωπείας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που αφορούν την κτηνοτροφία στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027 και ιδιαίτερα όσον αφορά τα βοοειδή πρότειναν εκ νέου να δοθεί για τις αγελάδες 200€ /ζώο:: για μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών 100€ /ζώο, για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών : 150€ /ζώο και για τις μοσχίδες αναπαραγωγής : 500€ /ζώο. Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα αυτό και απαντήσει εν ευθέτω χρόνω.

Ταυτόχρονα ζητήθηκε να αυξηθεί η ενδεικτική τιμή άρα και ο προϋπολογισμός για τα αιγοπρόβατα σε 20 € ανά θηλυκό ζώο από 12€, με τις ισχύουσες προϋποθέσεις. Επίσης ζητήθηκε να αυξηθεί δραστικά το ποσό και η ανά στρέμμα ενίσχυση στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ψυχανθών ζωοτροφών η οποία να αποδίδεται κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους που ιδιοπαράγουν.

Featured Image

Συζητήθηκε ακόμη το θέμα της ενίσχυσης του 2% επί του τζίρου του έτους 2021. Επισημάνθηκε ότι χιλιάδες κτηνοτρόφοι δεν πήραν την ενίσχυση αυτή την οποία θεωρούν φιλοδώρημα και ζήτησαν να αποκατασταθεί η πληρωμή τους, κάτι που δέχτηκε ο Υπουργός και ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του ΣΕΚ έθεσε το ζήτημα της Β’ φάσης της ενίσχυσης, όπως την ονόμασε, των κτηνοτρόφων, ζητώντας ένα ποσό 150 εκ. € για όλη την κτηνοτροφία έτσι ώστε να υπάρχει κάλυψη ενός μέρους της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Επεσήμανε ότι η κτηνοτροφία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ότι χιλιάδες ζώα σφάζονται, λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να τα εκθρέψουν. Αυτά που ζητούν οι παραγωγοί είναι ένα μέρος του ΦΠΑ των περίπου 400 εκ € που εισπράττει το κράτος από τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος.

Τέθηκαν επίσης τα θέματα των οφειλών των κτηνοτρόφων στις τράπεζες και ιδιαίτερα τα δάνεια στην πρώην ΑΤΕ και της διαχειρίστριας εταιρίας PQH, η οποία προχωρά σε δεσμεύσεις λογαριασμών και πλειστηριασμούς, οδηγώντας χιλιάδες κτηνοτρόφους σε απόγνωση. Ζητήθηκε άμεσα, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση προστασίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς Α΄ κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις, τέθηκε στον Υπουργό το θέμα των εισαγωγών αρνιών και κατσικιών και άλλων ζώων μετά την εγκύκλιο του ΕΦΕΤ, που έδωσε τη δυνατότητα Ρουμάνικα αρνιά να κυκλοφορούν ως εγχώρια και ζητήθηκε να εφαρμοσθεί ο 1397 κανονισμός της ΕΕ. Ο Υπουργός συμφώνησε στην άμεση σύσταση ομάδας εργασίας με συμμετοχή και των κτηνοτρόφων για διευθέτηση του θέματος.

Η αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων έθεσε επί πλέον το θέμα των εισφορών που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, διαχείριση νεκρών ζώων, παράβολο 150 ευρώ για ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών κλπ) και συμφωνήθηκε η ομάδα εργασίας με συμμετοχή ΣΕΚ, ΠΕΚ, Διεπαγγελματικής Κρέατος και συντονιστικού Αν. Μεκεδονίας Θράκης, να εξετάσει λεπτομερώς το θέμα των πολλαπλών εισφορών των κτηνοτρόφων.

Στα πλαίσια της συζήτησης, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, έθεσε στον Υπουργό την ανάγκη δημιουργίας μόνιμης ομάδας εργασίας για την κτηνοτροφία.