Πριν βγει ο µήνας θα διευθετηθεί η εκκρεµότητα µε τις αυτόχθονες φυλές της περσινής χρονιάς, ενώ δροµολογείται και µία συµπληρωµατική πληρωµή στο Μέτρο 22, για όσους κτηνοτρόφους είχαν πρόβληµα λόγω πολλαπλής συµµόρφωσης, αλλά και τους νεοεισερχόµενους.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς από τη συχνότητα της ΕΡΤ το πρωί της περασµένης Πέµπτης, τονίζοντας ότι «είναι µία πολύ δύσκολη στιγµή για τον πρωτογενή τοµέα εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης σε συνέχεια της υγειονοµικής αλλά η πολιτεία είναι παρούσα και προσπαθεί να στηρίξει τον παραγωγικό τοµέα της χώρας».

Όσον αφορά την πληρωµή του Μέτρου 22 για αγορά ζωοτροφών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, εκτός από τις περιπτώσεις των νεοεισερχόµενων και όσων υπέβαλλαν ενστάσεις, χωρίς ενίσχυση έµειναν κλάδοι της εγχώριας κτηνοτροφίας, που αντιµετωπίζουν αντικειµενικό πρόβληµα από τις ανατιµήσεις στις ζωοτροφές. Πρώτοι στη σειρά για τη συµπληρωµατική πίστωση µπαίνουν οι νεοεισερχόµενοι αγρότες, οι οποίοι δεν είχαν να εµφανίσουν τζίρο για την περίοδο του 2021, ενώ -όπως φαίνεται – προς ώρας τουλάχιστον δεν χωράνε ούτε σ’ αυτή την πληρωµή όσοι κτηνοτρόφοι υπέβαλαν ένσταση. Εκκρεµότητες υπάρχουν ακόµα για όσους βρέθηκαν µε δήλωση «ελλιπή», για όσους υπέβαλλαν ένσταση, αλλά και για ολόκληρους κλάδους, µέχρι… νεωτέρας.

Featured Image

Εν τω µεταξύ, αυτές τις µέρες γίνονται και οι τελευταίες διορθώσεις από τις διοικητικές πράξεις και τους επιτόπιους ελέγχους σε περσινή ενιαία και περσινά προγράµµατα που είναι σε εκκρεµότητα από την πίστωση του Οκτωβρίου και την εξόφληση του ∆εκεµβρίου, προκειµένου να γίνει και πληρωµή µέσα στο µήνα, ει δυνατόν. Στόχος, να κλείσουν τα περισσότερα από τα απλήρωτα υπόλοιπα, προκειµένου το βάρος να πέσει στην πίστωση των συνδεδεµένων ενισχύσεων, όπως παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Σκοπός των ιθυνόντων η διαδικασία να ξεκινήσει πιθανότατα και στα τέλη του µήνα, το αργότερο αρχές Μαρτίου, ούτως ώστε να µην επαναληφθεί το σκηνικό των τριών τελευταίων ετών, που το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων µε το σκληρό σιτάρι πιστώθηκε µαζί µε την ειδική ενίσχυση στο βαµβάκι λίγο πριν την 25η Μαρτίου.

Με πληροφορίες από agronews