Featured Image

Με αφορμή τη διαβούλευση (προδημοσίευση) για τη νέα πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης (υπομέτρο 4.1.5) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία διήρκεσε μέχρι 13 Ιανουαρίου 2023, όπου εμπεριέχονται και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, βρεθήκαμε με τον Κώστα Λιακούλη, Μηχανολόγο-Μηχανικό Msc, της εταιρείας «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ Energy» και συζητήσαμε τα θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος, κυρίως για το Net Metering και πως μπορούν να επωφεληθούν οι αγρότες μέσα από την αυτοπαραγωγή.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Καταρχάς κύριε Λιακούλη, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι είναι το Net-Metering και ποια τα οφέλη του. 

Το Net Metering, είναι ένα εργαλείο το οποίο επιτρέπει στον καταναλωτή να παράγει μόνος του την ενέργεια την οποία καταναλώνει στις εγκαταστάσεις του. Οι κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και οι ενεργειακές κοινότητες που έχουν περισσότερες από μία παροχές κατανάλωσης, έχουν την δυνατότητα εφόσον αυτές βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια να εγκαταστήσουν στη μία από αυτές ένα Φ/Β σύστημα, και αυτό να τροφοδοτεί ενεργειακά όλες τις υπόλοιπες. Στην περίπτωση των αγροτών, η ενέργεια παράγεται όλο τον χρόνο, αποθηκεύεται στο δίκτυο και την αντλούν από εκεί το καλοκαίρι κατά το οποίο οι ενεργειακές τους ανάγκες είναι αυξημένες. Ουσιαστικά με την αυτοπαραγωγή ο παραγωγός γλυτώνει την χρέωση της κιλοβατώρας καθώς και την ρήτρα αναπροσαρμογής για τις κιλοβατώρες που έχει παράξει.

Ας έρθουμε τώρα στα αναμενόμενα Σχέδια Βελτίωσης, για τα οποία
υπήρξε από το ΥΠΑΑΤ και σχετική προδημοσίευση.

Πράγματι, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε πρόσφατα σε διαβούλευση για τη νέα πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, δηλαδή του Υπομέτρο 4.1.5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία είχε διάρκεια μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση, τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτών επιδοτούν τις επενδύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοπαραγωγή (Net Metering) με το ύψος ενίσχυσης να ανέρχεται στο 60% για τους νέους αγρότες και τις ορεινές περιοχές και στο 50% για τους υπόλοιπους!

Σχετικά με τους χρόνους απόσβεσης της επένδυσης;

Featured Image

Οι χρόνοι απόσβεσης της επένδυσης, με την υφιστάμενη τιμή της κιλοβατώρας είναι πολύ χαμηλοί, περίπου στα 4 χρόνια και η διάρκεια σύμβασης και λειτουργίας του σταθμού είναι 25 έτη. Ανάλογα το ύψος της επιδότησης η απόσβεση αυτή μπορεί να μειωθεί έως και στα δύο χρόνια, ενώ για τα υπόλοιπα έτη της λειτουργίας του Φ/Β, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η 25ετία, παύει πλέον να απασχολεί τον παραγωγό ή τιμή της κιλοβατώρας καθώς γλυτώνει όλη την χρέωση για τις κιλοβατώρες που έχει παράξει και το μόνο που πληρώνει είναι τα πάγια. Ήδη παρακολουθούμε το μοντέλο λειτουργίας και τις αποσβέσεις έργων τα οποία είχαμε επιτυχώς αδειοδοτήσει και κατασκευάσει το 2018 με τα Σχέδια Βελτίωσης που είχαν κυκλοφορήσει τότε. Ενδεικτικά είχαμε καταθέσει αιτήσεις λίγο πριν ή και παράλληλα με την κυκλοφορία των Σχεδίων Βελτίωσης, για αρκετά έργα στην περιοχή της Θεσσαλίας, χωρίς να περιμένουμε πρώτα την έγκριση των σχεδίων. Εν τέλει λόγω της άμεσης κατάθεσης της αίτησης, εξασφαλίστηκε η επιτυχής κατάληψη μέρους του δικτύου με ποσοστό επιτυχούς υλοποίησης του έργου, πάνω από 90%, σε σχέση με αυτά που καταθέσαμε.


Αναφορικά με την διαδικασία της αίτησης στο ΔΕΔΔΗΕ, τι ισχύει αλλά και τι κόστος έχει;

Η διαδικασία της αίτησης είναι απλή και μηδενικό κόστος εξέτασης από τον ΔΕΔΔΗΕ. Η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών δεν χρειάζεται ιδιαίτερο χρόνο. Επίσης, πλέον η κατάθεση της είναι ηλεκτρονική, με αποτέλεσμα να έχουμε επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης.


Πολύ ωραία μέχρι εδώ κύριε Λιακούλη αλλά όλους τους παραγωγούς τους προβληματίζει το θέμα του κορεσμού του δικτύου και πως μπορεί να δοθεί λύση σε αυτό.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο δικαίως οι παραγωγοί προβληματίζονται, διότι είναι υπαρκτό πρόβλημα, αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα να δημιουργηθεί χώρος στο δίκτυο για την επιπλέον ένταξη κάποιου πλήθους φωτοβολταϊκών σε κορεσμένους υποσταθμούς. Ο χώρος αυτός θα δημιουργηθεί με την μεταβολή της στάθμης βραχυκύκλωσης, εξαιτίας της οποίας δημιουργείται αυτή τη στιγμή ο κορεσμός στους περισσότερους υποσταθμούς. Παρόλο που θα δημιουργηθεί επιπλέον χώρος άμεσα, αυτός αναμένεται να είναι περιορισμένος.
Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να προχωρήσει σε εγκατάσταση Φ/Β για την κάλυψη των αναγκών του, προτρέπω να συγκεντρώσει τα χαρτιά του άμεσα και να προχωρήσει σε κατάθεση αίτησης στον επόμενο κύκλο αιτήσεων από 1 η έως 10η Μαρτίου καθώς για την αδειοδότηση των Φ/Β τηρείται σειρά προτεραιότητας την οποία την καθορίζει η ημερομηνία υποβολής του αιτήματος. Έτσι, από την αμεσότητα της κατάθεσης κρίνεται το μέλλον της επένδυσης.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET