Featured Image

Η Ουκρανία διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσουν να ρέουν σιτηρά από τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ακόμη και μετά τη λήξη της συμφωνίας τον επόμενο μήνα, δήλωσε βασικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Κιέβου.

«Ελπίζουμε σε μια παράταση της εντολής για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας», δήλωσε ο Μιχαήλ Ποντόλιακ, σύμβουλος του επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πότε μπορούν να αναμένονται αποτελέσματα, περιγράφοντας τις συνομιλίες ως «περίπλοκες». Η Ουκρανία δεν διαπραγματεύεται απευθείας με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Ποντόλιακ. Αντίθετα, υπάρχουν επιμέρους ομάδες διαπραγμάτευσης, που περιλαμβάνουν επίσης στον νέο γύρο την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ουκρανία έχει εξαγάγει σχεδόν 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και τροφίμων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μέσω ενός διαδρόμου που άνοιξε στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Η χώρα συνήθιζε να στέλνει το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών της μέσω θαλάσσιων οδών, προτού οι ρωσικές δυνάμεις αποκλείσουν τα λιμάνια της κατά την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο.

Ενθουσιασμένη από τις πρόσφατες προόδους στο μέτωπο της στρατιωτικής αντεπίθεσής της, η Ουκρανία πιστεύει ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να τελειώσει μέσα σε μήνες και όχι σε χρόνια, είπε ο Ποντόλιακ, προσθέτοντας ότι περισσότερες αποστολές όπλων από τη Δύση θα μπορούσαν να φέρουν το τέλος στον πόλεμο ακόμη πιο σύντομα.

🔴”Les #Russes sont un peu perdus”

Mikhaïlo Podolyak explique la stratégie à l’œuvre dans la région de #Kherson : des frappes sur les infrastructures d’état-major russe et leurs bases arrières. Il affirme que les troupes professionnelles russes ont presque disparu du terrain pic.twitter.com/SZkAUFt4AO— FRANCE 24 Français (@France24_fr) October 4, 2022

Featured Image

Η Ρωσία απέτυχε να κάνει μια γρήγορη νίκη στην Ουκρανία, της οποίας τα στρατεύματα συνεχίζουν την εκπληκτικά ισχυρή αντεπίθεσή τους, απελευθερώνοντας περιοχές κατά μήκος της πρώτης γραμμής τις τελευταίες εβδομάδες. Ενώ η δυτική βοήθεια συνεχίζει να ενισχύει τον στρατό της χώρας, ορισμένοι έχουν ζητήσει μια διευθέτηση με τη Ρωσία για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση.

Ο συνιδρυτής της Tesla Έλον Μασκ προκάλεσε θύελλα στα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, αφού πρότεινε στο Twitter ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αναζητήσει μια λύση στον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων και να παραχωρήσει οριστικά την Κριμαία στη Ρωσία.

Ο Ποντόλιακ απέκλεισε το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία μέχρι να υποστεί μια βαριά ήττα. Διαφορετικά, το Κρεμλίνο δεν θα θεωρηθεί υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου ούτε θα πληρώσει για απώλειες, ενώ η Ρωσία θα δει αύξηση του ρεβανσισμού, ενθαρρύνοντάς την να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους γείτονες, είπε.

«Θα είχαμε έναν ατελείωτο πόλεμο που θα συνεχίσει να καταπίνει τμήματα της Ουκρανίας», είπε ο Ποντόλιακ.

Αν και «δεν θα αγνοούσε» τους κινδύνους από τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ο Ποντόλιακ προέτρεψε τους ξένους εταίρους να «πιέσουν» το Κρεμλίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις για να αποφύγει μια τέτοια σύγκρουση, ακόμη και όταν «χάνει συστηματικά» τον πόλεμο στην Ουκρανία.