Για πρώτη φορά στα χρονικά κινδυνεύει και μάλιστα πολύ σοβαρά να τιναχθεί στον αέρα η διαδικασία των πληρωμών της Ενιαίας Ενίσχυσης (έτους 2022 στην προκειμένη περίπτωση) και να γίνει η πίστωση τον Δεκέμβριο και όχι τον Οκτώβριο.

Στο ΥΠΑΑΤ το γνωρίζουν αλλά λόγω του ότι πάμε για εκλογές τον Οκτώβριο και μάλιστα στις αρχές ή και νωρίτερα, δεν πολυνοιάζονται μιας και θα αλλάξει και η ηγεσία. Ακόμα πιο περίπλοκα όμως είναι τα πράγματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι πλέον υποστελεχωμένος και αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση.

Η κυβέρνηση κάπου το πάει αλλά σίγουρα όχι καλά και γι’ αυτό θα κριθεί πολύ αυστηρά στις εκλογές. Όλα αυτά δεν εμποδίζουν τον Γ. Γεωργαντά να λέει τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 5210/13-5-2022 Ερώτηση.

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές, όπως αναφέρονται στον πίνακα αποδεκτών, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η απόφαση μεταφοράς της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ για την καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες στο gov.gr, αποτελεί μέρος της κυβερνητικής πολιτικής για την μεταρρύθμιση της διαδικασίας και συνοδεύεται από διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και μικρότερο κόστος διαχείρισης για τους αγρότες και το κράτος. Στην απόφαση αυτή έπαιξε ρόλο, η έναρξη της εφαρμογής των αλλαγών της Νέας ΚΑΠ την περίοδο 2023-2027, καθώς και η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση προβλημάτων λόγω και δικαστικών διενέξεων μεταξύ αναδόχων για το έργο του ΟΣΔΕ το 2021 και το 2022.  Έτσι, με συνεργασία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΟΠΕΚΕΠΕ λήφθηκε απόφαση μεταφοράς της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων στο κυβερνητικό δημόσιο νέφος gov.gr.

Η υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022 ξεκίνησε πριν ένα μήνα περίπου, με πολύ μικρότερο κόστος από το παλαιό σύστημα που ήταν και πολύπλοκο στο συντονισμό και στη διοίκηση. Σε αυτό συνέτεινε ότι το παλαιό σύστημα ολοκλήρωσε τον κύκλο του, δίχως να μπορέσει να βελτιωθεί παρά τις προσπάθειες και τις παρατάσεις που δόθηκαν τα δύο τελευταία έτη, συσσωρεύοντας μάλιστα προβλήματα στην καταβολή των ενισχύσεων. Στην λήψη της  κυβερνητικής πολιτικής απόφασης συνέβαλαν πέντε λόγοι.

1. Η επιτυχημένη αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr που συνοδεύτηκε από γρήγορη προσαρμογή και οικειότητα των χρηστών, υπηρεσίες όμως που ελάχιστες ως σήμερα απευθύνονται στους αγρότες.

2. Η διαφάνεια και η διασφάλιση που παρέχει το δημόσιο νέφος gov.gr, όσον αφορά τη χρήση των δεδομένων των αγροτών, ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα καταστρατήγησης της χρήσης τους, ειδικά μετά τον εντοπισμό μεμονωμένων φαινομένων στρέβλωσης στην καταβολή των επιδοτήσεων που ερευνά η δικαιοσύνη.

3. Η ενοποίηση που θα ακολουθήσει στο gov.gr, όλων των δεδομένων που αφορούν την αγροτική παραγωγή, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα μητρώα, τις αποζημιώσεις, τους ελέγχους, τις εξαγωγές και τα πιστοποιητικά για την διευκόλυνση των αγροτών και την  άσκηση έγκαιρα αποτελεσματικών πολιτικών. Η ενοποίηση θα συνοδευτεί παράλληλα με την χρήση ανοικτών δεδομένων για την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις επιχειρήσεις, τους ερευνητές και τους πολίτες.

4. Η μείωση του κόστους διαχείρισης των εφαρμογών και των δεδομένων για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εποπτευόμενους Οργανισμούς και κυρίως η μείωση του κόστους χρήσης αυτών των υπηρεσιών από τους αγρότες στις συναλλαγές τους με το δημόσιο αποφεύγοντας άσκοπες μετακινήσεις και σπατάλη χρόνου.

5. Η συμπληρωματικότητα και συνέργεια με την δημόσια υποδομή που θα δημιουργηθεί για την χρήση της γεωργίας ακριβείας, ώστε και οι Έλληνες αγρότες, παρά το διαρθρωτικά μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων τους, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας που μειώνουν την σπατάλη νερού, ενέργειας και εφοδίων και τελικά το κόστος. Η μεταφορά στο gov.gr δικαιώνει την επιλογή μας. Η νέα εφαρμογή είναι πλήρως λειτουργική  στο gov.gr και χάρις στην καλύτερη τεχνολογία έχουν υποβληθεί και έχουν λάβει οριστικό πρωτόκολλο αυτή την στιγμή πάνω από το 40% (~250.000) των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022, πράγμα που διαψεύδει όσους δεν είδαν με καλό μάτι την μεταφορά στο gov.gr. Επίσης για το υπόλοιπο 60% έχουν δοθεί ατομικοί κωδικοί και έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η επεξεργασία τους για εμπρόθεσμη υποβολή. Με βάση την ημερομηνία έναρξης, ο ρυθμός υποβολής είναι ο πιο γρήγορος των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένου μάλιστα και του χρόνου προσαρμογής και εξοικείωσης των χρηστών στη νέα εφαρμογή (ΚΥΔ και αγροτών).

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον αποκλειστικό συντονιστή από εδώ και στο εξής της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ, χωρίς πλέον την συμμετοχή του παρόχου που λειτουργούσε ως ενδιάμεσος συντονιστής στο παλαιό σύστημα, στην πιο γρήγορη υποβολή των αιτήσεων απευθείας στο gov.gr συμβάλλουν:

Οι νέες σύγχρονες τεχνολογίες που επιτρέπουν η πλατφόρμα να αναβαθμίζεται δίχως διακοπή της λειτουργίας της και να είναι φιλική με τον χρήστη (είτε αγρότη, είτε χειριστή του ΚΥΔ) έναντι των διακοπών που ήταν συνηθισμένο πριν με το παλαιό σύστημα όταν γινόταν αναβάθμιση.

Τα γεωχωρικά υπόβαθρα που έχουν εμπλουτιστεί, τόσο με τα στοιχεία της Κτηματολογίου ΑΕ, όσο και με εξωτερικές πηγές, επιτρέποντας στον τελικό χρήστη γρήγορα και εύκολα να αποτυπώνει τα απαραίτητα στοιχεία της επιλεξιμότητας που θα χρειαστούν για τις μετέπειτα πληρωμές των επιδοτήσεων των αγροτών. Έτσι 6,5 εκ. αγροτεμάχια έχουν μεταφερθεί από προηγουμένης τεχνολογίας βάση δεδομένων στο κυβερνητικό νέφος.

Featured Image

Η ενοποιημένη εμφάνιση της αίτησης αλφαριθμητικών και γεωχωρικών δεδομένων της προηγούμενης χρονιάς του κάθε αγρότη και η ενοποιημένη δυνατότητα επεξεργασίας τους με το νέο σύστημα πριν την οριστικοποίηση, που  καθιστά δυνατή την υποβολή τους με μεγαλύτερη ταχύτητα σε αντίθεση με την αποσπασματική – τμηματική επεξεργασία της παλαιάς εφαρμογής.

Η νέα πλατφόρμα στο gοv.gr επιτρέπει να εργάζονται ταυτόχρονα τρεις φορές περισσότεροι χρήστες (πάνω από 9.000 χρήστες σε σχέση με το μέγιστο των 3.000 χρηστών της παλαιάς) και ρυθμό οριστικοποιήσεων αιτήσεων για λήψη πρωτοκόλλου επίσης τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο. Καταγράφηκαν, με βάση τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, 17.000 οριστικοποιήσεις αιτήσεων ΟΣΔΕ την ημέρα, ενώ με την προηγούμενη παλαιά εφαρμογή την αντίστοιχη περίοδο ήταν γύρω στις 5.000. Σχεδόν 2 εκ. έγγραφα δικαιολογητικά έχουν ανέβει στο κυβερνητικό νέφος.

Η Αρχιτεκτονική που επιτρέπει τους διακριτούς ρόλους τους οποίους ορίζει πλέον αποκλειστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ οι υπάλληλοι και οι υπηρεσίες του. Αποτέλεσμα αυτού ανοιχτές υπηρεσίες σε όλους, σύμφωνα με τις ανάγκες είτε του Οργανισμού (π.χ., διασταυρωτικοί έλεγχοι), είτε τρίτων μερών (πάγιες εντολές αγροτών σε όποια τράπεζα επιθυμούν) χωρίς αλληλεπίδραση των αναγκών του κάθε χρήστη στον άλλο. Η αρχιτεκτονική αυτή επιτρέπει επίσης την υποβολή δηλώσεων που δεν αφορούν επιδοτήσεις όλο το χρόνο αδιάκοπτα.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι:

1) Η Αποσφαλμάτωση γίνεται στο μεγαλύτερο βαθμό κατά την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ

2) Δεν υπάρχει ενδιάμεσος συντονιστής και ως εκ τούτου χρέωση υπηρεσίας συντονισμού  στα ΚΥΔ που μεταφερόταν στους αγρότες

3) Από τον πρώτο έλεγχο στις πρώτες 130.000 (20%) αιτήσεις προκύπτει ότι, αυτές υποβάλλονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές ορθής και έγκυρης υποβολής διασφαλίζοντας την ποιότητα τους μια και το 2022 αποτελεί έτος αναφοράς

4) Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι υπάλληλοι του αποτελούν πλέον στο νέο σύστημα τον μοναδικό συντονιστή των ΚΥΔ και η πορεία της υποβολής δικαιολογεί αυτή την μεταβολή

5) Ο έλεγχος της ποιότητας υποβολής θα αφορά για πρώτη φορά και τα πιστοποιημένα ΚΥΔ, για όσα από τα οποία προκύψουν προβλήματα θα ληφθούν οι κατάλληλες διορθωτικές αποφάσεις

6) Οι αιτήσεις του 2022 είναι πλήρως συμβατές με όλα τα υπάρχοντα υποσυστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ

7) Έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα για την υποβολή εμπρόθεσμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 και όπου χρειαστεί βοήθεια στους αγρότες θα ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα.

8) Η νέα εφαρμογή παρέχει στα ΚΥΔ την δυνατότητα να υλοποιούν τοπικούς διασταυρωτικούς ελέγχους μια και τοπικά εμφανίζονται τα περισσότερα προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ

9) Έχει ήδη ενεργοποιηθεί κανονικά η κάρτα αγρότη και οι πάγιες εντολές προς οποιαδήποτε τράπεζα επιλογής του αγρότη

10) Έχουν υπολογισθεί και αναρτηθεί ήδη τα προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης 2022 και θα υπάρξει επαρκής χρόνος για την υποβολή των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα ανταποκριθεί στις ανάγκες για ορθές και αξιόπιστες πληρωμές για τις ενισχύσεις των αγροτών το 2022 και θα υπάρξει η ανάλογη στήριξη, όπου χρειαστεί, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.