Featured Image

Το Υπουργείο Γεωργίας και Δασών της Τουρκίας αποφάσισε να περιορίσει τις εξαγωγές ντομάτας έως τις 14 Απριλίου 2023.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «λόγω της ασυνήθιστης πρόσφατης αύξησης της τιμής της ντομάτας στην Τουρκία και των τρομερών συνεπειών του σεισμού, που έπληξε άμεσα 11 επαρχίες, κατέστη απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και τη σταθεροποίηση των τιμών».
Όπως πιστεύουν οι αναλυτές της EastFruit , η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά τομάτας θερμοκηπίου σε χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές από την Τουρκία ήδη την επόμενη εβδομάδα. Κυρίως, αυτές είναι η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες, επειδή είναι η Τουρκία που συνήθως προμηθεύει τις περισσότερες ντομάτες θερμοκηπίου σε αυτές τις αγορές τον Μάρτιο.
Για παράδειγμα, οι Ουκρανοί εισαγωγείς λαχανικών θερμοκηπίου προσπαθούν ήδη να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τους Τούρκους προμηθευτές από την επόμενη εβδομάδα. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από εισαγωγές από το Μαρόκο, το Ιράν ή ακόμα και την Ισπανία (τομάτες υψηλής ποιότητας), αλλά η πλήρης αντικατάσταση των τουρκικών προμηθειών είναι αδύνατη, καθώς αυτές οι χώρες μπορεί να μην έχουν τους απαραίτητους όγκους ντομάτας που χρειάζονται αυτή τη στιγμή.
Ως εκ τούτου, μπορεί να αναμένεται σοβαρή άνοδος των τιμών έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας στις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τουρκικής ντομάτας δεδομένης της απουσίας τους και ο μόνος περιοριστικός παράγοντας μπορεί να είναι μια από τις εξαιρέσεις που ορίζονται στην απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας και Δασοπονίας Τουρκίας.
Λέει ότι οι εξαγωγές στη Βόρεια Κύπρο, την Παλαιστίνη και το Αζερμπαϊτζάν δεν υπόκεινται στον περιορισμό και είναι η παρουσία του τελευταίου στη λίστα των εξαιρέσεων που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι η Τουρκία δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς από την περιφερειακή αγορά ντομάτας θερμοκηπίου. Φυσικά, δεν μιλάμε για επανεξαγωγή δεκάδων χιλιάδων τόνων προϊόντων, γιατί και στην ίδια την Τουρκία υπάρχει έλλειψη ντομάτας θερμοκηπίου. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα επανεξαγωγής μέσω του Αζερμπαϊτζάν, διότι ήταν ήδη μεγάλος επανεξαγωγέας λαχανικών και φρούτων από άλλη γειτονική χώρα (Ιράν) μέχρι τότε.

Πηγή: EastFruit

Featured Image

Agrogata