Εισήγηση από το ΥπΑΑΤ για δραστική μείωση προστίμων στους εργάτες στον πρωτογενή τομέα της παραγωγής έχει δεχθεί το υπουργείο Εργασίας.

Αυτό προέκυψε από σχετική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη με κτηνοτρόφους από το νομό Λακωνίας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ «στο ζήτημα που ετέθη για το καθεστώς εργατών γης, ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι θα έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, κ. Αναστάσιος Βλάχος, που συμμετείχε και στην σύσκεψη «ο υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι προωθείται μια συνολική λύση για το εργόσημο στον πρωτογενή τομέα, σε συνεργασία με το καθ’ ύλην αρμόδιο, υπουργείο Εργασίας». Η λύση αυτή λένε πληροφορίες θα προβλέπει μεταξύ άλλων και μείωση προστίμων για παρατυπίες σε σχέση με την απασχόληση των εργατών γης από τα 10.500 που είναι σήμερα ανά εργάτη στα 500. Αυτό που δεν διευκρινίστηκε ακόμα είναι αν το μειωμένο αυτό πρόστιμο για τους εργάτες γης θα ισχύει αν βρεθούν ανασφάλιστοι ή αν θα ισχύει (ανά εργάτη) αν ο παραγωγός-εργοδότης δεν έχει ενημερωμένο το βιβλίο προσωπικού, που ήταν και η αιτία –θυμίζουμε- να επιβληθεί εξοντωτικό πρόστιμο σε αμπελουργό στον Τύρναβο προσφάτως.

Όπως διατείνεται πάντως ο κ. Βλάχος «ο κ. Βορίδης μας διαβεβαίωσε ότι οι λύσεις που προωθούνται θα είναι πολύ…υπέρ των παραγωγών»

Σε σχέση με τις ελληνοποιήσεις στο γάλα ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το ΥπΑΑΤ σύμφωνα με τα λεγόμενα Βορίδη σε βάθος διετίας θα είναι σε θέση να δημιουργήσει το ΥπΑΑΤ μια βάση γονιδιωμάτων του γάλακτος. Παράλληλα θα υπάρχει δυνατότητα ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχεται το γάλα στις βιομηχανίες και μέσω ανίχνευσης στο DNA του να αναγνωρίζεται η ακριβής προέλευσή του, δηλαδή αν είναι προέλευσης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας κ.λπ.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής:

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης:

Έτσι θα χτυπήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις

Τους άξονες, πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταπολέμηση της παράνομης ελληνοποίησης του γάλακτος και τη διασφάλιση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Φέτας ανέπτυξε σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας και του αιγοπροβατοτροφικού συλλόγου βόρειας Λακωνίας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Υπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του για αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου, δημιουργία βάσης γονιδιωμάτων του γάλακτος σε ορίζοντα διετίας καθώς επίσης και σύσταση αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού.

Παράλληλα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του στην άτυπη Συνάντηση υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Ελσίνκι, για κοινή προσπάθεια στην αλλαγή του πλαισίου ενδείξεων (ετικέτες).

Στο ζήτημα που ετέθη για το καθεστώς εργατών γης, ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι θα έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Δαβάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος.Μπίκας Αλέξανδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ