Featured Image

Καναδοί αγρότες ανέφεραν ότι φύτεψαν περισσότερο σιτάρι, φακές, καλαμπόκι για σιτηρά και βρώμη, αλλά λιγότερα στρέμματα canola, κριθάρι, σόγια και ξερά μπιζέλια, σύμφωνα με την Έρευνα Καλλιεργειών του Ιουνίου 2022.

Οι συνθήκες διέφεραν στις επαρχίες των λιβαδιών στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου. Οι θερμοκρασίες ήταν γενικά κάτω από τις κανονικές για μεγάλες περιοχές του δυτικού Καναδά. Στη νότια Αλμπέρτα και στο δυτικό Σασκάτσουαν, η βροχόπτωση στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου ήταν πολύ κάτω από την κανονική, επιδεινώνοντας τις ήδη ξηρές συνθήκες από το προηγούμενο έτος. Αυτές οι συνθήκες έδωσαν στους παραγωγούς την ευκαιρία να σπέρνουν με σχεδόν κανονικό ρυθμό.

Αντίθετα, η Μανιτόμπα, το νοτιοανατολικό Σασκάτσουαν και τμήματα της βόρειας Αλμπέρτα έλαβαν περισσότερες βροχοπτώσεις από το κανονικό στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Ενώ η βροχόπτωση πάνω από το μέσο όρο σε αυτές τις περιοχές βοήθησε στην άμβλυνση των ελλειμμάτων υγρασίας του εδάφους που προκλήθηκαν από την ξηρασία του προηγούμενου έτους, η σπορά καθυστέρησε ως αποτέλεσμα. Αυτό ήταν πιο αξιοσημείωτο στη Μανιτόμπα, όπου οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα την πρόοδο της σποράς πολύ κάτω από το μέσο όρο τη στιγμή της συλλογής.

Γενικά, η σπορά στον ανατολικό Καναδά προχώρησε καλά. Οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από το κανονικό στις αρχές της καλλιεργητικής περιόδου. Η βροχόπτωση ήταν κάτω από την κανονική σε περιοχές του νότιου Οντάριο και των Maritimes, ενώ τα βόρεια και ανατολικά τμήματα του Οντάριο και το μεγαλύτερο μέρος του Κεμπέκ έλαβαν βροχόπτωση πάνω από την κανονική.

Εκτός από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, οι υψηλές τιμές των εισροών, οι υψηλές τιμές των καλλιεργειών που προκύπτουν από τη χαμηλή εθνική και παγκόσμια προσφορά και η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία πιθανότατα επηρέασαν τις τελικές αποφάσεις σποράς των αγροτών.

Μικρογραφία χάρτη 1 για τον χάρτη 1: Μέση διαφορά θερμοκρασίας από την κανονική (σε βαθμούς Κελσίου) από τις 17 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου 2022 (κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου), σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο
Μέση διαφορά θερμοκρασίας από την κανονική (σε βαθμούς Κελσίου) από τις 17 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου 2022 (κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου), σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο
Μικρογραφία για τον χάρτη 1: Μέση διαφορά θερμοκρασίας από την κανονική (σε βαθμούς Κελσίου) από τις 17 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου 2022 (κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου), σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο
Μικρογραφία χάρτη 2 για τον χάρτη 2: Αναχώρηση από τη μέση βροχόπτωση (σε χιλιοστά) από 1 Απριλίου έως 13 Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο
Αναχώρηση από τη μέση βροχόπτωση (σε χιλιοστά) από 1 Απριλίου έως 13 Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο
Μικρογραφία για τον χάρτη 2: Αναχώρηση από τη μέση βροχόπτωση (σε χιλιοστά) από 1 Απριλίου έως 13 Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο
Η έκταση του σίτου αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας
Σε εθνικό επίπεδο, οι αγρότες ανέφεραν φύτευση 25,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων σίτου το 2022, αύξηση 8,7% από το 2021. Η μεγαλύτερη συνολική έκταση σίτου προήλθε από την έκταση ανοιξιάτικου σίτου, η οποία αυξήθηκε κατά 10,5% σε 18,2 εκατομμύρια στρέμματα, και την υψηλότερη έκταση σκληρού σίτου, η οποία αυξήθηκε κατά 8,6% σε 6,0 εκατομμύρια στρέμματα. Το χειμερινό σιτάρι, που καλλιεργείται κυρίως στον ανατολικό Καναδά, μειώθηκε κατά 12,7% σε 1,2 εκατομμύρια στρέμματα. Η αύξηση της συνολικής έκτασης σίτου μπορεί να αποδοθεί στις ευνοϊκές τιμές και την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση.

Στο Σασκάτσουαν, η έκταση του σίτου αυξήθηκε 10,4% στα 13,2 εκατομμύρια στρέμματα, καθώς η έκταση του ανοιξιάτικου σίτου αυξήθηκε 11,7% στα 8,3 εκατομμύρια στρέμματα και η έκταση του σκληρού σίτου αυξήθηκε κατά 7,6% στα 4,9 εκατομμύρια στρέμματα.

Οι παραγωγοί της Αλμπέρτα ανέφεραν ότι φύτεψαν 7,6 εκατομμύρια στρέμματα σίτου, αυξημένα κατά 9,6% από το προηγούμενο έτος, με επικεφαλής την υψηλότερη έκταση ανοιξιάτικου σίτου, η οποία αυξήθηκε κατά 9,3% στα 6,4 εκατομμύρια στρέμματα. Η έκταση του σκληρού σίτου στην επαρχία αυξήθηκε κατά 9,9% σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα.

Οι αγρότες στη Μανιτόμπα ανέφεραν ότι η συνολική έκταση σποράς σίτου αυξήθηκε 12,1% σε 3,2 εκατομμύρια στρέμματα.

Featured Image

Η περιοχή Canola μειώνεται παρά την έντονη ζήτηση
Οι αγρότες ανέφεραν ότι φύτεψαν 21,4 εκατομμύρια στρέμματα canola το 2022, μειωμένα κατά 4,7% από το προηγούμενο έτος. Παρά τις υψηλές τιμές, η έκταση μπορεί να έχει μειωθεί καθώς οι αγρότες στράφηκαν σε εναλλακτικές καλλιέργειες όπως τα δημητριακά.

Οι αγρότες στο Σασκάτσουαν ανέφεραν ότι φύτεψαν 11,4 εκατομμύρια στρέμματα canola, μείωση 6,0% από το 2021.

Στην Αλμπέρτα, οι αγρότες ανέφεραν ότι φύτεψαν 6,5 εκατομμύρια στρέμματα canola, μείωση 3,0% από το προηγούμενο έτος.

Η έκταση σποράς μειώθηκε κατά 4,3% στη Μανιτόμπα, πέφτοντας στα 3,3 εκατομμύρια στρέμματα.

Χαμηλότερη η έκταση σόγιας το 2022
Η έκταση σόγιας μειώθηκε κατά 0,9% στα 5,3 εκατομμύρια στρέμματα το 2022. Ενώ η παγκόσμια ζήτηση για σπόρους σόγιας παραμένει υψηλή, οι κακές καιρικές συνθήκες σε μέρη της Μανιτόμπα μπορεί να έχουν επηρεάσει τη συνολική έκταση σποράς, καθώς ορισμένοι αγρότες πιθανώς επέλεξαν καλλιέργειες μικρότερης περιόδου λόγω καθυστερήσεων σποράς.

Στο Οντάριο, οι αγρότες ανέφεραν ότι φύτεψαν 3,1 εκατομμύρια στρέμματα σόγιας, αύξηση 4,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι αγρότες της Μανιτόμπα ανέφεραν χαμηλότερη έκταση σόγιας, μειούμενη κατά 13,8% σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα, τη χαμηλότερη έκταση σποράς στην επαρχία από το 2013, πιθανώς λόγω των κακών συνθηκών του αγρού.

Οι αγρότες στο Κεμπέκ ανέφεραν σπορά 955.900 στρεμμάτων σόγιας το 2022, σημειώνοντας αύξηση 3,3% από το προηγούμενο έτος.

Η φύτευση κριθαριού μειώνεται από ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η βρώμη αυξάνεται
Οι αγρότες φύτεψαν 7,0 εκατομμύρια στρέμματα κριθής το 2022, μειωμένα κατά 15,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η έκταση του κριθαριού μειώθηκε κατά 25,0% στο Σασκάτσουαν σε 2,8 εκατομμύρια στρέμματα. Οι αγρότες στην Αλμπέρτα φύτεψαν επίσης λιγότερο κριθάρι, σημειώνοντας μείωση 8,1%, ενώ η έκταση του κριθαριού στη Μανιτόμπα αυξήθηκε κατά 2,7%.