Featured Image

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε την Παρασκευή την άδεια της ΕΕ για τη χρήση ζιζανιοκτόνου glyphosate έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με αξιωματούχους της Επιτροπής. Η εξουσιοδότηση επρόκειτο να λήξει στις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να εγκρίνουν παράταση ενός έτους για την πενταετή άδεια που λήγει, αφού η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει μια διαδικασία αξιολόγησης κινδύνου τουλάχιστον έως τον Ιούλιο. 2023. Τα συμπεράσματα της EFSA, τα οποία αρχικά αναμένονταν τον Σεπτέμβριο, είναι κεντρικά για την απόφαση της Επιτροπής και των χωρών της ΕΕ σχετικά με την επανέγκριση ή όχι του ζιζανιοκτόνου.

Αφού οι χώρες απέτυχαν να καταλήξουν σε απόφαση της πλειοψηφίας στις ψηφοφορίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η Επιτροπή είπε ότι είχε «νομική υποχρέωση» να παρατείνει την εξουσιοδότηση έως ότου ο οργανισμός τροφίμων της ΕΕ δημοσιεύσει τα συμπεράσματά του το επόμενο έτος.

Featured Image

Η εξουσιοδότηση ενός έτους θα λήξει στις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Αυτή η ιστορία έχει ενημερωθεί για να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω έγκριση της χρήσης του glyphosate.