Τα 110 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τελικά η πληρωμή που ετοιμάζει ο ΕΛΓΑ για την επόμενη εβδομάδα, τον Μάρτιο θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis και Ουκρανικού πλαισίου στήριξης, ενώ το καλοκαίρι θα επιστραφεί στους αγρότες και κτηνοτρόφους ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο.

Με τη μεγαλύτερη σε ύψος πληρωμή του ΕΛΓΑ των τελευταίων ετών, κατά τη χαρακτηριστική φράση κυβερνητικού στελέχους, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα ο νέος γύρος πληρωμών σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Πρόκειται για αποζημιώσεις σε ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του 2022, με βάση τα πορίσματα των υπηρεσιών του οργανισμού.

Ακολουθεί η καταβολή των ενισχύσεων de minimis και των ειδικών αποζημιώσεων λόγω Ουκρανίας. «Φεβρουάριο οι ανακοινώσεις, Μάρτιο οι πληρωμές», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

«Επιδιώκουμε, με επισπεύδον το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να επιταχύνουμε την καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, το ποσό των 120 εκατ. ευρώ  αναλύεται ως εξής:

-50 εκατ. ευρώ είναι οι ενισχύσεις μέσω του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης,

-50 εκατ. ευρώ είναι το ποσό με το οποίο επιχορηγείται ο ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό σε αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου παρελθόντων ετών

Featured Image

-και 20 εκατ. ευρώ είναι το ποσό για τις ενισχύσεις de minimis.

Ωστόσο, καθώς το ποσό που μπορεί να διατεθεί το 2023 για de minimis στο πλαίσιο της κυλιόμενης 3ετίας είναι μεγαλύτερο, μένει να αποσαφηνιστεί ποιες ακριβώς ενισχύσεις, αυτές που ήδη ανακοινώθηκαν ή αυτές που επίκειται να ανακοινωθούν, καλύπτουν τα 20 εκατ. ευρώ.

Το καλοκαίρι η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Όσον αφορά στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφοι, ύψους 76 εκατ. ευρώ, αυτή θα γίνει το καλοκαίρι κι αφού πρώτα ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ που ξεκινούν εντός του Μαρτίου. Πέρυσι τα χρήματα είχαν καταβληθεί στις 31 Αυγούστου, φέτος ο σχεδιασμός είναι η πληρωμή να γίνει νωρίτερα, εντός του Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός για τις ενισχύσεις στους αγρότες

Στις ενισχύσεις που θα καταβληθούν στους παραγωγούς αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προχθές στην Κοζάνη κι αφού είχε προηγηθεί συνάντησή του με μηλοπαραγωγούς στην Καστοριά.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Μητσοτάκης, «συνομίλησα με μηλοπαραγωγούς οι οποίοι αναζητούσαν περισσότερη ορατότητα σχετικά με τη στήριξη η οποία μπορεί να υπάρχει από το κράτος για το γεγονός ότι είχαν και κακές τιμές και χαμηλές ποσότητες οι οποίες πουλήθηκαν. Είναι ένα θέμα το οποίο το εξετάζουμε. Θα υπάρχουν σύντομα ανακοινώσεις για οριζόντιες στηρίξεις των μηλοπαραγωγών και για ποικιλίες, όπως είπα και χθες, που ενδεχομένως να ήταν έξω από τον αρχικό μας σχεδιασμό. Έχω, ήδη, δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και σίγουρα το ζήτημα του κόστους παραγωγής είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει ιδιαίτερα, και για τους αγρότες αλλά και για τους κτηνοτρόφους μας οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλό κόστος ενέργειας και υψηλό κόστος ζωοτροφών. Και βέβαια είναι και ένας από τους λόγους που οι τιμές έχουν αυξηθεί και αυτό έχει περάσει στον τελικό καταναλωτή».

ΠΗΓΗ……powergame.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ