Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκεται η καλλιέργεια του καλαμποκιού, αφού οι αγρότες των Τρικάλων παρακολουθούν την εξέλιξη του καιρού, αλλά και τι τιμές θα δοθούν στην αγορά όταν θα έρθει η ώρα για την συγκομιδή του. Οι αβεβαιότητες πολλές.

Από την μια, το κύμα καύσωνα και η επίμονη ξηρασία στην Ευρώπη έχουν κόψει σημαντικά τις προοπτικές των αποδόσεων, κάτι που θα έδινε σήμα για μια σοβαρή ανάκαμψη των τιμών έπειτα από την απότομη διόρθωση που σημειώθηκε στις αρχές του μήνα. Από την άλλη η επικείμενη αποδέσμευση των ουκρανικών αποθεμάτων, κάνουν διστακτική την αγορά, αφού αν και δεν είναι σαφές το μέγεθος αυτών ούτε η ροή τους στα λιμάνια, είναι ένας παράγοντας που θα αλλάξει καθοριστικά τα δεδομένα στο πεδίο της προσφοράς.

Featured Image

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά έδειξε προθέσεις να δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα που είχαν χαθεί το προηγούμενο διάστημα, επιστρέφοντας στη ζώνη των 330 ευρώ ο τόνος από τα χαμηλά των 275 ευρώ που έγραψε ο δείκτης στις 6 Ιουλίου. Η τιμή κέρδισε δηλαδή πάνω από 50 ευρώ ο τόνος, σε μια εξέλιξη που μαρτυρά πως η αγορά προεξοφλεί σημαντική μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Απέχει ωστόσο από τα υψηλά των 378 ευρώ που έγραψε ο δείκτης για τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου στις 16 Μαΐου.

tv10.gr