Με μέσο όρο τιμής στα 1,10 ευρώ το κιλό πωλήθηκαν οι 60,5 τόνοι ελιάς Καλαμών εφετινής εσοδείας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας.

Ευχάριστα είναι τα νέα από τα αποτελέσματα της πρώτης δημοπρασίας -και μοναδικής για εφέτος- του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας Λακωνίας, για τις ελιές Καλαμών.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του ΑΣ, κ. Παναγιώτης Πουλάκος, την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε δημοπρασία του Συνεταιρισμού για την πώληση 60,5 τόνων ελιάς Καλαμών, εφετινής εσοδείας, οι οποίες και έπιασαν σαφώς υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες στην αγορά. Το πιο ενθαρρυντικό όμως στοιχείο είναι πως τις ελιές χτύπησαν επτά ενδιαφερόμενοι, αποδεικνύοντας τη μεγάλη ζήτηση για το προϊόν και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως και τα ψιλά κομμάτια έπιασαν πολύ καλές τιμές, επιβεβαιώνοντας όσα ο ΑγροΤύπος έχει γράψει εδώ και αρκετό καιρό (δείτε πατώντας εδώ).

Τελικά τους 60,5 τόνους αγόρασε με μια μέση τιμή στα 1,10 ευρώ το κιλό η επιχείρηση Αγγελόπουλος – Μαυροειδής από τις Αιγίες Γυθείου, ενώ η Αγροβίμ μέσω του Παναγιώτη Δρούσια πρόσφερε μέση τιμή στα 1,06 ευρώ το κιλό. Οι υπόλοιπες πέντε προσφορές (όλες από επιχειρήσεις σε Λακωνία και Μεσσηνία) ήταν κάτω από ένα ευρώ μέση τιμή.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις τιμές που έπιασαν οι έτοιμες αυτές ελιές ανά τεμαχισμό:

  • 140 κομμάτια ανά κιλό 1,65 ευρώ 
  • 170-180 κομμάτια ανά κιλό 1,55 ευρώ
  • 200 κομμάτια ανά κιλό 1,18 ευρώ
  • 230-240 κομμάτια ανά κιλό 1,07 ευρώ
  • 260-270 κομμάτια ανά κιλό 85 λεπτά.

Σημειωτέον ότι από τους 60,5 τόνους ελιάς που διατέθηκαν, οι περισσότερες ήταν στις κατηγορίες από 200-270 κομμάτια στο κιλό.

Οι ελιές, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο ήταν εξαιρετικής ποιότητας και πεντακάθαρες, καθώς προηγήθηκε και ανάλυση από το χημείο.

Οι τιμές στην αγορά για μεμονωμένες πωλήσεις δεν ξεπερνούν τα 90 λεπτά το 200άρι αυτή την περίοδο, ενώ με τη δημοπρασία αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι παραγωγοί με τέτοιες πρακτικές μπορεί να πιάσουν σαφώς υψηλότερες τιμές.

Πηγή Αγροτύπος

Μπίκας Αλέξανδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ