Οι οργανώσεις των Τσέχων αγροτών σχεδιάζουν μαζικές διαδηλώσεις κατά της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου), όταν η Πράγα θα φιλοξενήσει την άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί μπροστά από το Συνεδριακό Κέντρο, όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί. Η συνάντηση διοργανώνεται από το Αγροτικό Επιμελητήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας και την Αγροτική Ένωση της Τσεχικής Δημοκρατίας, δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους Τσέχους αγρότες. Από την άλλη πλευρά, οι μικροκαλλιεργητές δεν θα συμμετάσχουν, καθώς είναι ικανοποιημένοι με τους νέους κανόνες της ΚΑΠ που ευνοούν τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων γεωργικών εκμεταλλεύσεων διαμαρτύρονται από τις αρχές του έτους για την απόφαση να μεταφερθεί μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων στους μικρότερους αγρότες. Επικρίνουν τη λεγόμενη αναδιανομή που αποτελεί μέρος του τσεχικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

Οι διαμαρτυρίες έχουν επίσης ως στόχο να επιστήσουν την προσοχή στις επιπτώσεις της Πράσινης Συμφωνίας στη γεωργία, για παράδειγμα στο σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι αγρότες θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή λόγω της αύξησης του κόστους και της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.

Featured Image

«Εάν δεχτούμε τη νέα πολιτική κατανομής της γεωργικής στήριξης, όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση, και προσπαθήσουμε πάση θυσία να υλοποιήσουμε τους φιλόδοξους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας για την Ευρώπη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030, τα ευρωπαϊκά τρόφιμα θα γίνουν μια ακριβή πολυτέλεια που σίγουρα δεν θα είναι για όλους», δήλωσε ο Martin Pýcha, πρόεδρος της Αγροτικής Ένωσης.

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από γεωργικές οργανώσεις από τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία. «Το Αγροτικό Επιμελητήριο της Τσεχικής Δημοκρατίας θα παρουσιάσει το μνημόνιο των αγροτικών επιμελητηρίων των χωρών της Ομάδας Βίζεγκραντ στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν εκείνη την περίοδο στην Πράγα, και θα το παρουσιάσει επίσης σε συνέντευξη Τύπου», πρόσθεσε ο Jan Doležal, πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με το τσεχικό Υπουργείο Γεωργίας, οι μακροπρόθεσμοι περιβαλλοντικοί στόχοι στους οποίους οι οργανώσεις έχουν επιφυλάξεις δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν.

euractiv.gr