Η παγκόσμια επιχείρηση ξηρών καρπών, η οποία συνεχίζει να αναπτύσσεται παρόλο που αντιμετωπίζει πλέον υψηλά κόστη ενέργειας και logistics και μεγάλα αποθέματα, έχει θέσει ως στόχο να κατακτήσει τους λεγόμενους καταναλωτές Generation Z, ξεκινώντας από αυτούς της κινεζικής αγοράς.

Αυτό επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Συμβουλίου για ξηρούς καρπούς και ξηρούς καρπούς Goretti Guasch, στην ομιλία της στην VII Συνάντηση Αμύγδαλου και Φουντούκι που διοργάνωσε η Ένωση Εξαγωγέων Αμυγδάλου και Φουντούκι από την Ισπανία.

Κατά την παρουσίασή του, ο Goretti έδειξε την ανάγκη παραγωγών και βιομηχανίας “να συνεργαστούν για να εξισορροπήσουν τη ζήτηση και την προσφορά” ξηρών καρπών, εκ των οποίων θα είναι 5,4 εκατομμύρια τόνοι φέτος, 4% περισσότεροι από το 2021 και 63% πάνω από δέκα χρόνια πριν.

Υπερασπίστηκε επίσης την εστίαση στην προώθηση της κατανάλωσής του στη Γενιά Ζ, που αποτελείται από περίπου 2,47 δισεκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2005.

Κατάλογος με τις κύριες χώρες παραγωγής αμυγδάλου στις εκστρατείες 2021/22 και 2022/23. Efeagro/ Με στοιχεία από την INC/ Borja García

Και είναι ότι «θα γίνουν η μεγαλύτερη ομάδα καταναλωτών το 2030 και θα ηγηθούν της παγκόσμιας καταναλωτικής αγοράς», με την «υγεία και την ευημερία» ως τις μεγαλύτερες ανησυχίες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που χειρίζεται η INC, το 3% αυτών των νέων καταναλώνει αυτές τις τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά κάθε μέρα ή τουλάχιστον αρκετές φορές την εβδομάδα, επειδή τις συνδέουν, κυρίως, με οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου και ως πηγή ενέργειας.

Κατάλογος με τις κύριες χώρες παραγωγής φιστικιού στις εκστρατείες 2021/22 και 2022/23. Efeagro/ Με στοιχεία από την INC/ Borja García

Τα φιστίκια είναι τα πιο δημοφιλή, ακολουθούν τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα κάσιους και τρώγονται κυρίως ως σνακ ή το μεσημέρι, αλλά και άλλες ώρες της ημέρας.

Αυτό το τμήμα του πληθυσμού είναι αφοσιωμένο στην ευελιξία τους και, αν και προτιμά να τα απολαμβάνει ωμά, τα τρώει επίσης σε ψωμιά, κέικ και επιδόρπια, ανακατεμένα με φρούτα ή γιαούρτι, σε σαλάτες, μέχρι παγωτά ή σε σάλτσες και συνοδευτικά πιάτα με κρέας, ψάρι ή θαλασσινά.

Featured Image

Η Κίνα είναι, σύμφωνα με τον Guasch, το σημείο εκκίνησης για την προώθηση περιφερειακών εκστρατειών προώθησης, καθώς έχει περίπου 270 εκατομμύρια άτομα από τη Γενιά Ζ που έχουν ήδη συνηθίσει να τρώνε σνακ μεταξύ των γευμάτων. Η Ινδία και η Λατινική Αμερική είναι επίσης βασικές αγορές όπου μπορεί να αναπτυχθεί η επιχείρηση ξηρών καρπών.

Ο εμπορικός διευθυντής του Borges Bain , Ricard Cisteré, στο ίδιο φόρουμ, αναγνώρισε ότι η εισαγωγή αμυγδάλων σε νέα προϊόντα έχει σταματήσει να αναπτύσσεται όπως και την περίοδο 2014/19, εκτός από την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Κατά τη γνώμη του, η «απαραίτητη» ανάπτυξη νέων βιώσιμων προϊόντων που περιέχουν ξηρούς καρπούς μπορεί να κατευθυνθεί, για παράδειγμα, προς αλεύρια πρωτεΐνης ή αμυγδαλέλαια.

Ισπανία, τρίτος παγκόσμιος παραγωγός αμυγδάλων

Ο εξαιρετικός ρόλος της Ισπανίας στην παραγωγή αποξηραμένων φρούτων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με την ενσωμάτωση νέων αρδευόμενων εκταρίων αμυγδάλου, φιστικιού και καρυδιάς από μια καλλιέργεια, ιδιαίτερα την πρώτη, πολύ παραδοσιακή και βροχερή, η οποία είναι χαμηλής απόδοσης αλλά εστιάζοντας στην αγορά βιολογικών προϊόντων.

Κατάλογος με τις κύριες χώρες παραγωγής φουντουκιού στις εκστρατείες 2021/22 και 2022/23. Efeagro/ Με στοιχεία από την INC/ Borja García

Στην τελευταία ενημέρωση των δεδομένων παγκόσμιας παραγωγής INC, η Ισπανία κατατάσσεται στην τρίτη θέση όσον αφορά την παραγωγή αμυγδάλου σε κόκκους —μόνο πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία—, με όγκο αυτή την εκστρατεία 75.051 τόνων, έναντι 105.000 τόνων που συγκεντρώθηκαν το 2021.

Στην φιστικιά, η φύτευση νέων δέντρων , ειδικά στην Castilla-La Mancha -όπου τον Σεπτέμβριο εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία επεξεργασίας αυτού του ξηρού καρπού-, έχει τοποθετήσει τη χώρα στην έβδομη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με παραγωγή 3.000 τόνων, 300 περισσότερο από ένα χρόνο πριν.

Η παραγωγή φουντουκιού είναι ακόμη μεγαλύτερη (4.725 τόνοι), αλλά οι ανταγωνιστές τοποθετούν την Ισπανία στην ένατη θέση σε αυτή την περίπτωση.

valenciafruits