Το ταξίδι του πλοίου Razoni, από την Οδησσό προς το Λίβανο, αποτέλεσε το σύμβολο της ελπίδας για την αποκατάσταση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών προς τη Δύση και την απομάκρυνση της απειλής μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Το πλοίο με τα σιτηρά διέσχισε τη Μαύρη Θάλασσα, πέρασε με επιτυχία των έλεγχο των επιθεωρητών στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έφτασε με ασφάλεια στον τελικό προορισμό του, τον Λίβανο, λειτουργώντας ως ένδειξη πως η πρόσφατη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί τελικά να λειτουργήσει. Όμως, αν και το ταξίδι κύλησε ομαλά, ο τελικός προορισμός επεφύλασσε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Με το φορτίο να φτάνει στον Λίβανο με ουσιαστική καθυστέρηση… πέντε μηνών, ήτοι από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διαπιστώθηκε πως πλέον οι 26.000 τόνοι καλαμποκιού που μετέφερε το πλοίο δεν είχαν πια αγοραστή.

Featured Image

Σύμφωνα με ανάρτηση της ουκρανικής πρεσβείας στην Βηρυττό, ο αγοραστής αρνήθηκε να παραλάβει το φορτίο, επικαλούμενος την τεράστια χρονική καθυστέρηση για την άφιξη της παραγγελίας του. Οπότε η ναυτιλιακή εταιρεία βρέθηκε στην δυσάρεστη θέση να αναζητά τώρα νέο αγοραστή. Οπότε το πλοίο παραμένει ακόμη δεμένο και φορτωμένο στο λιμάνι, έως ότου βρεθεί νέος ενδιαφερόμενος, ιδιώτης ή άλλη χώρα, για το φορτίο του.

Η εξέλιξη αιφνιδίασε τους πάντες και πρόσθεσε έναν ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας στην εφαρμογή της συμφωνίας και στην επανάληψη των εξαγωγών. Τι θα γίνει με τις παραγγελίες που είχαν υποβληθεί και εκτελούνται τώρα με τεράστια καθυστέρηση, καθώς εκατοντάδες τόνοι σιτηρών παρέμεναν εγκλωβισμένοι στα ουκρανικά σιλό, χωρίς ο αγοραστής να ενδιαφέρεται πια για το φορτίο ή να θέλει να διαπραγματευτεί άλλους όρους για την παραλαβή του.