Σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας “Φωνή Μαλεβιζίου” με μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον από οικοτέχνες, αγρότες και κτηνοτρόφους πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Οικοτεχνία στις Μάλλες του Δήμου Ιεράπετρας και στην Αργυρούπολη του Δήμου Ρεθύμνου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το νέο μοντέλο Οικοτεχνίας, το οποίο δημιουργήθηκε από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, σε συνεργασία με το τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κατά την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.
Η εφαρμογή του προτύπου αυτού διασφαλίζει την παραγωγή αυθεντικών τοπικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και προάγει τη βιωσιμότητα των μικρών αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων των Οικοτεχνών.

Ο διευθυντής του ΠΛΟΗΓΟΥ κ.Γιώργος Ζερβός ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τη λειτουργία του Κέντρου Στήριξης, Οργάνωσης και Προώθησης του Οικοτεχνικού Τομέα στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ για τον Νόμο της Οικοτεχνίας μίλησε ο Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Ζαχαρίας Σωμαράς. Ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του Ειδικού Συνεργάτη του Κέντρου κ. Δημήτρη Ψαρά, ο οποίος ανέλυσε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το Κρητικό Οικοτεχνικό Προϊόν. Επιπλέον, στις Μάλλες μίλησε ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Γιώργος Φραγκιαδάκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ασφάλεια και Υγιεινή των Οικοτεχνικών προϊόντων».
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ, τους Δήμους Ιεράπετρας και Ρεθύμνου αντίστοιχα, καθώς και το Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης.

Θ’ ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη. Για τις επόμενες μέρες έχουν
προγραμματιστεί οι εξής:

 Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Κάμπων Κεραμειών Δήμου Χανίων.
 Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Χάρακα Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων
Η έναρξη και στις δύο εκδηλώσεις θα γίνει στις 7μμ.


Tο νέο μοντέλο Οικοτεχνίας
Το πρότυπο για την Οικοτεχνία έχει αναπτύξει διαδικασίες, κανόνες και πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται βήμα – βήμα από την παραγωγή των πρώτων υλών μέχρι την διάθεση των οικοτεχνικών προϊόντων, ενώ έχει υιοθετήσει ολοκληρωμένο σύστημα αυτοελέγχου και ελέγχων για να διασφαλίζεται σταθερά και αποδεδειγμένα η παραγωγή γνήσιων μοναδικών τοπικών προϊόντων υγιεινών και ασφαλών που παράγονται και διατίθενται τοπικά.
Κατά την πρώτη φάση υλοποίησης του προγράμματος δημιουργήθηκε το Δίκτυο Οικοτεχνών πάνω στο οποίο δοκιμάστηκε, εξελίχθηκε και υιοθετήθηκε το εν λόγω πρότυπο.

Μ’ αυτό καθιερώνονται προδιαγραφές οικοτεχνικών προϊόντων ανώτερες των επιτρεπτών,
γι’ αυτό και θα αναγνωρίζονται με τα παρακάτω σήματα:

Featured Image

 O km (μηδέν χιλιόμετρα) στο οποίο κατατάσσονται τα οικοτεχνικά προϊόντα που οι πρώτες ύλες παράγονται εξ ολοκλήρου τοπικά και επομένως φέρουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Στα οικοτεχνικά προϊόντα ζωικής προέλευσης το ζωικό κεφάλαιο καταναλώνει υποχρεωτικά τοπικές ζωοτροφές.
 «Οικοκτήματα Κρήτης» όπου κατ΄ ελάχιστον το 80% των πρώτων υλών έχουν παραχθεί τοπικά.

Με τις εκδηλώσεις εγκαινιάζεται η β’ φάση του προγράμματος, αφού έχουν ως κεντρικό στόχο την ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης για την λειτουργία του δικτύου και την ενδεχόμενη συμμετοχή τους σε αυτό.

Για όσους επιλέξουν να ενταχθούν στο δίκτυο θα υπάρχει δοκιμαστικό στάδιο όπου θα παρέχεται ολοκληρωμένη στήριξη (τεχνική στήριξη, συμβουλευτική, επιμόρφωση κλπ.) για την αφομοίωση των διαδικασιών του περιεχομένου και της ουσίας του μοντέλου.

Agrogata