Παρόμοιο μοντέλο με βάση το τζίρο έχει εξαγγείλει το ΥπΑΑΤ για τους κτηνοτρόφους.

Για πλειάδα ζητημάτων που αφορούν στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, αλλά και στους αλιείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά, Κρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι σε προγραμματισμένο ραντεβού, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε από συνεταιριστές της Κρήτης, το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αγροτών βάσει των εξόδων τους όλο αυτό το διάστημα για αγροεφόδια, κατά το πρότυπο σχεδόν του μοντέλου που θα υπάρξει και θα ισχύσει για την κτηνοτροφία (επιδότηση 4% στο τζίρο). Από το ρεπορτάζ προέκυψε πως υπάρχει πιθανότητα να θεσπιστεί αυτό το μέτρο και να το ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο δεκαήμερο.

Σύμφωνα πάντως με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας ο υπουργός δεσμεύτηκε για την ψηφιοποίηση πολλών διαδικασιών στον αγροτικό τομέα, ώστε να γίνει ευκολότερη η ζωή των παραγωγών. Παράλληλα, τόνισε πως βρίσκεται σε επαφές για συμφωνίες με άλλες χώρες, ώστε να μην υπάρχει θέμα επισιτιστικής ασφάλειας, ενώ με ενδιαφέρον φέρεται να άκουσε τις προτάσεις των παραγωγών για αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές. Οι αγρότες με θερμοκήπια έθεσαν στον υπουργό και ζήτημα αλλαγών όσον αφορά στον ΕΛΓΑ, αλλά και το διαχρονικό θέμα των ελληνοποιήσεων, με το Γιώργο Γεωργαντά να δεσμεύεται για αυστηρούς ελέγχους.

Η ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων έχει ως εξής:
Προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την 8/2/2022 στο ΥπΑΑΤ μεταξύ των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης με τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά.

Η σύσκεψη είχε πρωταρχικό στόχο την γνωριμία με τους εκπροσώπους των φορέων αλλά και ενημέρωση σε επιμέρους ζητήματα. Παρόλα αυτά ο Υπουργός, σχεδόν ένα μήνα μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε σε πολλά θέματα όπου έως τώρα έχει ενημερωθεί από φορείς και υπηρεσίες με βασικό στόχο να αποκτήσει ο ίδιος ξεκάθαρη εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας.

Κύρια θέματα της σύσκεψης μεταξύ άλλων, ήταν οι εργάτες γης, έλεγχοι στην εφοδιαστική αλυσίδα αγροτικών προϊόντων, φορολογία αγροτών, δακοκτονία, κανονισμός ΕΛΓΑ, νόμιμη εκπροσώπηση αγροτικών φορέων, κ.α.

Αναφορικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι εντός του μήνα Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι Κτηνοτροφικών Συλλόγων από περιοχές της Κρήτης όπου με την σειρά τους αναφέρθηκαν σε μία σειρά από προβλήματα που βρίσκονται αντιμέτωποι οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης.

Κλείνοντας, ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην στρατηγική που ο ίδιος επιδιώκει να χαράξει στο μέτωπο του ψηφιακού μετασχηματισμού πολλών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την κατάθεση υπομνήματος από τους φορείς, με τις λεπτομέρειες των θεμάτων ενώ επικαιροποιήθηκε ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας όπου ο Υπουργός επιδιώκει για εξεύρεση εφικτών και άμεσων λύσεων στα ζητήματα του αγροτικού κλάδου.

Πηγή: ΑγροΤύπος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ