Με ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρεμβαίνει στο θέμα της τιμής της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής.

“Και φέτος, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι αγρότες της πράσινης ελιάς βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα και με πολύ μεγάλες αδικίες.

Η τιμή της πρώτης κατηγορίας της πράσινης ελιάς που αναμένονταν στα 1,30 ευρώ κατέληξε τελικά στο 1,10 μετά από πολλές μέρες συγκομιδής χωρίς τιμοκατάλογο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το δίκτυο εμπορίας πίεσε και πάλι τους παραγωγούς την ώρα που το προϊόν έπρεπε να συλλεχθεί από τα δέντρα για να μην αλλοιωθεί κι έριξε τεχνητά τις τιμές.

Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούρια. Δυστυχώς, αποτελεί τον κανόνα στην δευτερογενή αγορά πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, με το δίκτυο εμπορίας να συμπιέζει διαρκώς τα εισοδήματα των αγροτών στο χωράφι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μέσα από την κοινοβουλευτική δράση της βουλευτίνας του Νομού μας Κυριακής Μάλαμα είχε υποστηρίξει την πρόταση για την θέσπιση ενός θεσμικού μηχανισμού καθορισμού της τιμής της ελιάς, με την εισαγωγή ενός πλαισίου διαφανούς διαιτησίας και την καθιέρωση δεικτών παραγωγής και κόστους, αλλά και την επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση του ελαιοκομικού κτηματολογίου.

Με συνεχείς ενέργειες και παρεμβάσεις υποστηρίξαμε σε όλα τα επίπεδα την αναγκαιότητα να παρθούν άμεσα μέτρα. Απευθυνθήκαμε στην Επιτροπή ανταγωνισμού ζητώντας να ελέγξει τους μηχανισμούς καθορισμού της τιμής της ελιάς και κατατέθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση για το ίδιο θέμα με την απαίτηση την πάταξη πρακτικών χειραγώγησης, καταγγέλλοντας επίσημα πρακτικές καρτέλ.
Καταθέσαμε πρόταση για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού καθορισμού της τιμής της ελιάς» λαμβάνοντας υπ όψη διεθνείς πρακτικές ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα « χρηματιστήρια αγροτικών προϊόντων» και καταλήξαμε σε ένα πλέγμα διαδικασιών και μεταβλητών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν αν εφαρμόζονταν, σε δικαιοσύνη στην συγκεκριμένη αγορά.

Στείλαμε την πρότασή μας σε όλους τους φορείς της ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ, αγρότες συνεταιρισμούς, εμπόρους) αλλά και σε όλους τους δημάρχους.
Φέτος, το πρόβλημα επανέρχεται και γίνεται ακόμα πιο έντονο από την άνοδο του κόστους παραγωγής κι από την δυστοκία εξεύρεσης εργατικού δυναμικού για την συγκομιδή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επαναλαμβάνει στο πλαίσιο αυτό την δέσμευση του στον δίκαιο μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής της πράσινης ελιάς, με σαφείς στόχους. Πρώτον την δικαιοσύνη στις τιμές, δεύτερον την προστασία του αγρότη και τρίτον την βιωσιμότητα του μέλλοντος της παραγωγής, με αιχμή την προστασία του περιβάλλοντος”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ