Με το πρόσχημα ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα δικαιώματα στη νέα ΚΑΠ, οι τράπεζες δεν ανανεώνουν τα υπόλοιπα των Καρτών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι να μην μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα εφόδια.

Το ζήτημα θίγει με σχετική του ανακοίνωση και το Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Κόμμα (ΑΚΚΕΛ).

Ενώ είναι γνωστό ότι οι αγρότες δέχονται ένα ανελέητο πλήγμα από τις λανθασμένες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στο θέμα της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της εχθρικής σας συμπεριφοράς απέναντι στην Ρωσία στους αγρότες της χώρας μας (οι οποίοι στην ουσία πληρώνουν το μάρμαρο), η τιμή του πετρελαίου έφτασε πάνω από 2€ το λίτρο την εποχή που τα χωράφια έπρεπε να οργωθούν, το λίπασμα ξεπερνάει το 1,15€ το κιλό, οι ζωοτροφές, τα εφόδια, το ηλεκτρικό ρεύμα καθιστούν την παραγωγή πρωτογενούς τομέα ασύμφορη, κοπάδια σφάζονται καθημερινά και εκτάσεις ολόκληρες μένουν ακαλλιέργητες. Έχουμε όμως και την ανικανότητα του ΥΠΑΑΤ να συνεργαστεί με τις τράπεζες (τις οποίες έχουν ανακεφαλαιοποίησει με δισεκατομμύρια)  ώστε να εκδώσουν εγκαίρως τις κάρτες του αγρότη για να συνεχιστεί έστω με δανεικά η παραγωγή. Το 2022 η Κάρτα του Αγρότη έγινε διαθέσιμη στις αρχές Φεβρουαρίου και τα έτη 2021 και 2020 στα μέσα Μαρτίου.

Φέτος οι τράπεζες με πρόσχημα ότι δεν γνωρίζουν τί ποσά θα λάβουν ως επιδότηση οι αγρότες λόγω της περικοπής της βασικής ενίσχυσης κατά 22% αλλά και του ότι δεν γνωρίζουν τί θα δηλώσουν οι αγρότες στα οικολογικά σχήματα και τί ποσοστό τελικά θα εισπράξουν από το πρώην “πρασίνισμα”, δεν μπαίνουν στην διαδικασία να ανανεώσουν τις κάρτες. Δυσχεραίνοντας αφάνταστα την παραγωγή μιας και η έλλειψη ρευστότητας είναι δεδομένο στον πρωτογενή τομέα λόγω της κάκιστης διακυβέρνησης.

Ξεκινάμε τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική με πολύ κακούς οιωνούς. Έχουμε την οριζόντια περικοπή της βασικής ενίσχυσης, έχουμε την έλλειψη ενημέρωσης, που δεν ξέρει ο αγροτικός κόσμος τι θα πρέπει να δηλώσει στα eco schemes γιατί εσείς κύριοι κυβερνητικοί δεν ενημερώσατε τον αγροτικό πληθυσμό τί πρέπει και τί τον συμφέρει να πράξει (αμφιβάλλω αν έχετε ενημερώσει και τις ΚΥΔ). Εδώ έρχεται και η μη ανανέωση της Κάρτας του Αγρότη και το ΑΚΚΕΛ προβλέπει ότι τον Οκτώβριο οι αγρότες θα κλαίνε με μαύρο δάκρυ, όταν θα δούνε τα ποσά των επιδοτήσεων μειωμένα ίσως και πάνω από 30% .

Featured Image

Ας μπει επιτέλους εγγυητής το Ελληνικό δημόσιο και ας σταματήσει η τροχοπέδη της Ελληνικής παραγωγής, ή εκτός και αν είναι και αυτό κόλπο για να ευνοηθούν ακόμη μια φορά παραγωγές των δανειστών μας.

Όπως και να έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τον αγροτικό κόσμο στο έλεος των κερδοσκόπων.

Δεν νοείται να συζητάμε για εθνική κυριαρχία και εθνική υπερηφάνεια όταν για να ταΐσουμε τον λαό μας, βασιζόμαστε σε δανεικά. Ο αγροτικός κόσμος έχει όλες τις λύσεις, η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη από τον Θεό χώρα, έχουμε και την τεχνογνωσία και τα μέσα παραγωγής, έχουμε παραγωγική γη και ανθρώπους με μεράκι και όρεξη να παράγουν και οι κατοχικές κυβερνήσεις δεν μας αφήνουν, εξυπηρετώντας συμφέροντα ξένων χωρών.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το καθημερινό πιάτο όλων οφείλεται στους αγρότες, εκτός αν είστε άριστοι της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και προτιμάτε το 3D τεχνητό κρέας του Βασιλάκη Πόρτα (Bill Gates) .

Featured Image