Καλό φθινόπωρο πάει η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου αγροτών μετά το καμπανάκι της ΤτΕ.

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας σε συνέντευξή του ότι προεκλογικά «πολλοί λένε πράγματα τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν» διότι «αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

Αναλυτικά, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία» και ερωτηθείς σχετικά με την ανοιχτή επιστολή προς τα τρία μεγάλα κόμματα του πρ. υπουργού Οικονομικών Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος προειδοποιεί για τις συνέπειες της διόγκωσης του κρατικού και του δημόσιου χρέους σε απόλυτους αριθμούς, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει:

«Βρίσκομαι στη θέση αυτή για να προειδοποιώ, να κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, όποτε χρειάζεται, και να αποτρέπω, στο βαθμό που μου το επιτρέπει το Καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος, κάτι το οποίο έκανα κατά το παρελθόν, όπως γνωρίζετε, όταν το απαίτησαν οι συνθήκες. Οι αναλύσεις που γίνονται για τη δημοσιονομική πολιτική, και ειδικότερα αυτές της ΤτΕ, σε καμία περίπτωση δεν εξωραΐζουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναδειχθούν τα επιτεύγματα της δημοσιονομικής διαχείρισης. Παράλληλα, οι αναλύσεις και παρεμβάσεις της ΤτΕ έχουν επισημάνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το δημοσιονομικό λαϊκισμό λόγω της προεκλογικής περιόδου.»

Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει ότι «σαφώς υπάρχει βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την πανδημία», εξέλιξη που οφείλεται «στην υπεραπόδοση της οικονομίας, στη θετική επίπτωση του πληθωρισμού στους έμμεσους φόρους, αλλά και στην καλύτερη φορολογική συμμόρφωση μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών». «Η πτώση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σημαντική. Κρατώ αυτό που λέει ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, και είναι σωστό, ότι σε απόλυτα μεγέθη το χρέος αυξήθηκε. Αυτό, όμως, που μετράει είναι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το χρέος έχει μειωθεί σημαντικά.»

«Βεβαίως, έχουμε ακόμα το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Δεν έχουμε πάρει ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Δεν έχουμε πετύχει ακόμα πρωτογενές πλεόνασμα κυκλικά διορθωμένο 2% του ΑΕΠ για να εξασφαλίσουμε μακροχρόνια βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», τονίζει ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας κατόπιν:

«Επομένως, δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για να χωρέσουν όλες αυτές οι εξαγγελίες που γίνονται προεκλογικά. Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας και οι προγραμματικές δηλώσεις της θα είναι συνεπείς με τις συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας. Και επίσης ότι θα προτείνει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί ο δυνητικός ρυθμός αύξησης του εθνικού προϊόντος».

Τι σημαίνει αυτό για τους αγρότες;

Η δήλωση Στουρνάρα μπορεί να μην σημαίνει τίποτα, μπορεί όμως να σημαίνει και πολλά για τους αγρότες, οι οποίοι ήλπιζαν πως η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2023 θα ερχόταν νωρίτερα. Οι πληροφορίες του Agronewsbomb, αναφέρουν τώρα(κάτι που φάνηκε και από το debate) ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να διαθέσει δημοσιονομικό χώρο για τους αγρότες, όπερ σημαίνει ότι δεν θα ανακοινώσει νέες ενισχύσεις σύντομα ή φοροελαφρύνσεις, ενώ απομακρύνεται το ενδεχόμενο για μια πληρωμή της επιστροφής ΕΦΚ μεταξύ των δυο εκλογικών αναμετρήσεων.

Και όπως λένε οι αγρότες μεταξύ τους “αν μας έχουν γραμμένους οι κυβερνώντες και λίγο πριν τις κάλπες, φανταστείτε τι έχει να γίνει αργότερα…¨

Newsroom Agronewsbomb

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ