Στους 208.104 τόνους εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές πατάτας για το 2022 (κυρίως από Αίγυπτο). Σε υψηλά επίπεδα ήταν επίσης οι εισαγωγές λεμονιών με 26.870 τόνους (κυρίως από Τουρκία) και ντομάτας με 15.729 τόνους (από Αίγυπτο και Μαρόκο).   

Οι συνολικές εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το 2022, αυξήθηκαν κατά 2,9% σε όγκο και κατά 15% σε αξία σε σύγκριση με το 2021 (6% και 23,2% αντίστοιχα σε σχέση με το 2020). Συνολικά εισάγαμε 729,4 χιλιάδες τόνους και αξίας 714,1 εκατομμύρια ευρώ, επανερχόμενες στην ανοδική τάση των προ του 2020 ετών. 

Η εισαγωγή λαχανικών ήταν αυτή που αυξήθηκε περισσότερο το 2022, η οποία ποσοτικά έφτασε στους 387 χιλιάδες τόνους (+11,3%) και αξίας 306,03 εκατ. ευρώ (+29,9%), ενώ το 2021 ήταν 347 χιλιάδες τόνους και αξίας 235 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγωγές πατάτας αντιπροσώπευαν το 52,9% του συνόλου των λαχανικών που αγοράζονται στο εξωτερικό.
Πολύ πίσω από την πατάτα, το δεύτερο πιο εισαγόμενο λαχανικό είναι η ντομάτα με 15.729 τόνους και αξία 16,38 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Incofruit-Hellas.

Όσον αφορά τις εισαγωγές φρούτων το 2022, ανήλθαν συνολικά σε 342,4 χιλιάδες τόνοι (-5,2%) και ήταν αξίας 385,3 εκατ. ευρώ (+5,9%). 

Οι μπανάνες είναι τα πιο εισαγόμενα φρούτα, με 204.859 τόνους ποσότητα και αξία 141,5 εκατ. ευρώ και ακολουθούν τα λεμόνια με 26.870 τόνους και αξία 27,63 εκατ. ευρώ (-2%). Την τρίτη θέση καταλαμβάνουν οι ανανάδες με 18.192 τόνους και αξία 13,57 εκατ. ευρώ και τέταρτη τα μήλα με 12.942 τόνους και αξία 6,65 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, «η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής (φυτοϋγειονομικός, περιβαλλοντολογικός κ.α.).

Πρέπει να γίνει λεπτομερή ανάλυση της ελληνικής αγοράς και των καταναλωτικών τάσεων που έχουν προκαλέσει την αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από τρίτες χώρες, γεγονός που δείχνει ότι για την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών δεν καθορίζει την προτίμησή τους η προέλευση των τροφίμων που αγοράζουν. Απαιτείται η χάραξη στρατηγικής πολιτικής υποκατάστασης των εισαγομένων φρούτων και λαχανικών από ομοειδή παραγόμενα στην χώρα μας.

Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών – ποιότητας για τα εισαγόμενα και τα διακινούμενα εγχώριας παραγωγής προϊόντα στην ελληνική αγορά αλλά και για τα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».

ΠΗΓΗ…..agrotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ