Να εξευρεθεί άμεσα λύση για τα αδιάθετα αμύγδαλα των Δήμων Ελασσόνας και Τεμπών ώστε να αποφύγουν την οικονομική καταστροφή οι παραγωγοί, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου στο οποίο φιλοξενείται ανακοίνωση του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας «Η Μέριμνα» σύμφωνα με την οποία οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Όσσας του Δήμου Τεμπών βρίσκονται σε απόγνωση και ζητείται «να στηριχθεί και το αμύγδαλο μαζί με τα αλλά προϊόντα για τα οποία δεσμεύθηκε ο υπουργός ότι θα στηρίξει.»

Featured Image

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τη φετινή χρονιά, παρά τις καλές αποδόσεις ανά στρέμμα στην αμυγδαλοκαλλιέργεια, οι τιμές στους παραγωγούς είναι πολύ χαμηλές τιμές εν αντιθέσει μάλιστα με αυτές  που ισχύουν για το αμύγδαλο στο ράφι για τον Έλληνα καταναλωτή. Οι χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής αλλά  και η  έλλειψη ζήτησης από την αγορά, έχουν προκαλέσει τη συσσώρευση αδιάθετων ποσοτήτων  προϊόντος στις αποθήκες των παραγωγών.

Επισημαίνεται ότι η περιοχή του Δήμου Τεμπών είναι πολλαπλές φορές ζημιωμένη τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλους παγετούς , και πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης για τους παραγωγούς και τις οικογένειες τους. Δεδομένου ότι οι τιμές παραγωγού δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ώστε να μπορούν να ζήσουν με το εισόδημα από την παραγωγή αμυγδάλων, ζητείται η στήριξη της πολιτείας για να μπορέσουν να συνεχίσουμε να παράγουν».