Βρέθηκε η χρυσή τομή μετά από 20 χρόνια αβεβαιότητας καθώς συμφωνήσαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις πρόνοιες ΠΟΠ του χαλουμιού σύμφωνα με τον Προέδρο του Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργο Πέτρου.

Η συμφωνία είναι ιστορική, είπε ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, σύμφωνα με το cyprustimes.

«Βγαίνουν όλοι κερδισμένοι» λέει ο Καδής για την «ιστορική» συμφωνία με το χαλλούμι ΠΟΠ. Αύξηση στη τιμή γάλακτος
Σε δηλώσεις του στην Cyprus Τimes, ο κ. Πέτρου ανέφερε ότι «στόχος είναι μέχρι το 2029 η ποσόστωση στο χαλούμι να φτάσει το 51% αιγοπρόβιου γάλακτος προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν κάθε χρόνο η ποσόστωση αυξάνεται σταδιακά κατά 5%».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτρου, «5 μήνες το χρόνο που είναι η χαμηλή περίοδος παραγωγής αιγοπρόβιου γάλατος το χαλούμι θα παράγεται με ποσόστωση 10% και τους υπόλοιπους μήνες που χαρακτηρίζονται από υψηλή περίοδο παραγωγής γάλακτος, το χαλούμι θα παράγεται με ποσόστωση 25% αιγοπρόβιου γάλακτος και 75% αγελαδινού».

Αλυσιδωτή η αύξησή και στην τιμή του χαλουμιού

Σε σχέση με την τιμή του αιγοπρόβιου γάλακτος, ο κ. Πέτρου σημείωσε ότι «αυτή θα αυξηθεί περίπου κατά 40 σεντ το λίτρο έτσι ώστε να στηριχθούν και οι κτηνοτρόφοι ο οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των αυξήσεων των ζωοτροφών».

Συνεπακόλουθα όπως είπε ο κ. Πέτρου θα αυξηθούν και οι τιμές των χαλουμιών.

Featured Image

Ερωτηθείς πότε θα εφαρμοστούν οι νέες προδιαγραφές ο κ. Πέτρου είπε ότι «οι παραγωγοί θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να ετοιμάσουν νέες συσκευασίες για το χαλούμι οι οποίες θα διατεθούν άμεσα στην αγορά».

Έλεγχοι από ισπανική εταιρία… Μόνο δύο τύποι χαλουμιού εκτός ΠΟΠ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παναγροτικού Συνδέσου Κυριάκος Καϊλάς, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συμφωνία σημειώνοντας ότι θα επωφεληθούν όλα τα μέρη.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του στην Cyprus Τimes ο Κυριάκος Καϊλάς, ανέφερε ότι «η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε δίνει την δυνατότητα στους τυροκόμους να συνεχίσουν την παραγωγή χαλουμιού καθώς και στους παραγωγούς γάλακτος να συνεχίσουν να δίδουν το γάλα τους απρόσκοπτα στους παραγωγούς χωρίς προβλήματα».

Για τους διαφορετικούς τύπους χαλουμιού (block, burger, Slice) ανέφερε ότι θα είναι ΠΟΠ εκτός από δύο τύπους, το chili και το light.

Οι έλεγχοι όπως σημείωσε ό κ. Καϊλάς θα γίνονται από ανεξάρτητη εταιρία από την Ισπανία η οποία θα εξετάζει την γνησιότητα των προϊόντων.

Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως ιστορική, ο κ. Καδής είπε πως έπειτα από πάμπολλες συσκέψεις χωρίς συμφωνία, για πρώτη φορά όλο οι εμπλεκόμενοι «βρήκαν κοινό έδαφος και συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο ως προς το πώς θα προχωρήσουμε απ’ εδώ και πέρα για το χαλλούμι».