ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Συλλόγου παραβρέθηκαν χθες στην συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων για την σταφίδα .Το αίτημα του Συλλόγου για ενίσχυση κατευθείαν στον παραγωγό από τα κονδύλια de minimis βρήκε θετική ανταπόκριση από την πλειοψηφία των παρευρισκόμενων. Για την φετινή χρονιά σύμφωνα με οσα είπε ο Υπουργος κ.Γεωργαντας υπάρχουν συνολικά 45 εκ.€ για τα προγράμματα ήσσονος σημασίας de minimis Πανελλαδικά ,από αυτά η σταφίδα θα πάρει 4,7εκ.€ κατ’ εξαίρεση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που δεν έχει γίνει σε κανένα προϊόν. Ο τρόπος πληρωμής με το στρέμμα από τον Οπεκεπε είναι η μόνη λύση ,καθώς δεν αφήνει κανέναν παραγωγό εκτός ενίσχυσης , άλλοι τρόποι πληρωμής όπως το να δοθούν σε Συνεταιρισμούς, η με το κιλό δεν μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά, γιατί μια μερίδα παραγωγών περίπου 30%δεν ανήκουν σε Συνεταιρισμούς, άλλοι συνάδελφοι δεν έχουν παραδώσει σταφίδα, καθώς θεωρούν εξευτελιστηκες τις τιμές των 0,60 και 0,70 λεπτών το κιλό και οι Συνεταιρισμοί δεν μπορούν να πάρουν πάνω από 200.000€.

Το αίτημα που τέθηκε από την αρχή από τον κ. Χρηστο Βαλιανατο απο τον Νομο Ηλείας και τον Αντιπροεδρο της Παναιγιαλειου Ένωσης Συνεταιρισμών κ. Νικο Μιχαλοπουλο για απόσυρση των αποθεμάτων και ενίσχυση των μεταποιητων, απορρίφθηκε γιατί δεν μπόρεσαν να αποδείξουν και να εγγυηθούν το πως θα ανέβει η τιμή του προϊόντος ,που είναι και το ζητούμενο και δεύτερον δεν μπορεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομοθεσία να πάρουν οι μεταποιητες-εξαγωγείς πάνω από τρεις φορές ενίσχυση,επίσης ο Υπουργος τόνισε ότι έδωσε το Υπουργείο 6,5 εκ€ για διαφήμιση και προώθηση του προϊόντος ,αλλά δεν έδωσε τίποτα για τις ποσότητες που πήγαν για ξύδι.

Featured Image

Ο Συλλογος ζήτησε επίσης η ενίσχυση να είναι ακατάσχετη και ο Υπουργος είπε πως γνωρίζει το θέμα και θα κοιτάξουν πως θα το κάνουν για φέτος . Το ποσό των 4,7εκ €είναι πολύ λίγο (ψίχουλα)για τους παραγωγούς και ζητήσαμε 7,5εκ.€.Οχι ότι με αυτά θα λύσουμε το πρόβλημα αλλά οι παραγωγοί τα έχουν άμεσα ανάγκη γιατί δεν έχουν ούτε για τα καθημερινά έξοδα,πόσο μάλλον για να καλλιεργησουν !Η παρουσία του Συλλόγου και των λίγων παραγωγών ήταν πολύ σημαντική και έπαιξε καταλυτικο ρόλο,γιατί οι περισσότεροι σε αυτές τις συσκέψεις δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες και ουσιαστικά δεν είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Η αναφορά εκ μέρους του Αντιπροέδρου ,ότι η περσινή ενίσχυση που πήραν οι παραγωγοί πήγε στα καφενεία (στην μαύρη τρυπα)και η προσπάθεια να υποβαθμισει τον ρόλο του γραμματέα του Συλλόγου σχολιάστηκε αρνητικά από όλους τους συμμετέχοντες και του ζητάμε να ανακαλέσει και να ζητήσει δημόσια συγνώμη !

Θελουμε επίσης να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς και συναδέλφους που στηρίζουν τις προσπάθειες μας ,τόσο από το Αιγιο αλλά και από Κόρινθο και Νεμέα.

Συνάδελφοι οι μειώσεις στις επιδοτήσεις θα είναι τεράστιες και μετά το 2027 μάλλον θα καταργηθούν τελείως ,μόνο η τιμή στα προϊόντα θα μας σώσει. Για το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος Τριανταφυλλος Λουκοπουλος. Ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Γιαχος