Όταν το φορτηγό πλοίο «Laodicea» έφτασε στον Λίβανο πέρυσι το καλοκαίρι, Ουκρανοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι το σκάφος μετέφερε σιτηρά που είχε κλέψει η Ρωσία και παρότρυναν τους Λιβανέζους αξιωματούχους να το κατασχέσουν.

Η Μόσχα χαρακτήρισε τους εν λόγω ισχυρισμούς «ψευδείς και αβάσιμους», ενώ ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου πήρε το μέρος του Κρεμλίνου και αποφάσισε ότι οι 10.000 τόνοι κριθαριού και σιτάλευρου δεν είχαν κλαπεί, επιτρέποντας την εκφόρτωσή τους από το πλοίο.

Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα του Associated Press και της σειράς ντοκιμαντέρ “Frontline” του αμερικανικού δικτύου PBS, το «Laodicea», το οποίο ανήκει στη Συρία, είναι μέρος μιας προσεκτικά σχεδιασμένης ρωσικής επιχείρησης λαθρεμπορίου, η οποία έχει χρησιμοποιήσει ψευδή έγγραφα και διάφορα τεχνάσματα με στόχο την κλοπή ουκρανικών σιτηρών αξίας τουλάχιστον 530 εκατομμυρίων δολαρίων – χρήματα που «τάισαν» την πολεμική μηχανή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το AP αξιοποίησε δορυφορικές εικόνες και στοιχεία από θαλάσσιους ραδιοπομπούς για να εντοπίσει περίπου τριάντα πλοία που πραγματοποίησαν περισσότερα από 50 δρομολόγια, μεταφέροντας σιτηρά από ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό ρωσική κατοχή σε λιμάνια της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου και άλλων χωρών.

Featured Image

Δημοσιογράφοι εξέτασαν σχετικά έγγραφα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πήραν συνέντευξη από αγρότες, μεταφορείς και στελέχη επιχειρήσεων για να μάθουν τις λεπτομέρειες αυτής της τεράστιας επιχείρησης λαθρεμπορίου.

Η συνεχιζόμενη αυτή κλοπή, η οποία σύμφωνα με ειδικούς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έγκλημα πολέμου, πραγματοποιείται από πλούσιους επιχειρηματίες και κρατικές εταιρείες στη Ρωσία και τη Συρία, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός έχει επιτεθεί από εδάφους και αέρος σε φάρμες, σιλό με σιτηρά και εγκαταστάσεις θαλάσσιων μεταφορών, οι οποίες βρίσκονται ακόμα υπό ουκρανικό έλεγχο, καταστρέφοντας τρόφιμα, οδηγώντας σε αύξηση τις τιμές και μειώνοντας τις ροές σιτηρών από μία χώρα που είναι γνωστή ως «το καλάθι με το ψωμί» της Ευρώπης.

«Είναι σκέτη λεηλασία και πλιάτσικο, και αυτό αποτελεί μάλιστα αξιόποινο αδίκημα σύμφωνα με το διεθνές στρατιωτικό δίκαιο», αναφέρει ο Ντέιβιντ Κρέιν, βετεράνος εισαγγελέας που έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες διεθνείς έρευνες για εγκλήματα πολέμου.