Featured Image

Η Ουκρανία μπορεί να εξάγει 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τα λιμάνια της τον Σεπτέμβριο και μπορεί στο μέλλον να μπορεί να εξάγει 4 εκατομμύρια τόνους από αυτά κάθε μήνα, δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Γιούρι Βάσκοφ.

Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία έλαβε αιτήσεις για 30 πλοία που θα έρθουν στην Ουκρανία τις επόμενες δύο εβδομάδες για να εξάγουν σιτηρά.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας μειώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου όταν και απέκλεισε τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Featured Image

Τρία λιμάνια ξεμπλοκαρίστηκαν τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου που κατέστησε δυνατή την αποστολή εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ουκρανικού σιτηρού σε αγοραστές.

Στο μεταξύ, πέντε ακόμη πλοία έφυγαν από τα λιμάνια της Ουκρανίας μεταφέροντας καλαμπόκι και σιτάρι, τρία από το Τσερνομόρσκ και δύο από το Πιβντένι, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Πρόσθεσε επίσης ότι τέσσερα ακόμη πλοία με προορισμό την Ουκρανία επρόκειτο να επιθεωρηθούν την Τρίτη από το κοινό συντονιστικό κέντρο, που δημιουργήθηκε από τη Ρωσία, την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη.

Ένα από τα πλοία που αναχώρησε την Τρίτη ήταν το Brave Commander, που μετέφερε το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής επισιτιστικής βοήθειας με προορισμό την Αφρική από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

liberal.gr