Η Βραζιλία είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες εκπομπές αερίου μεθανίου στον κόσμο – το οποίο είναι ρύπος και συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου – και η κύρια αιτία για αυτό είναι η κτηνοτροφία. Αλλά η τεχνολογία έχει προσφέρει λύσεις για να μειώσει τον αντίκτυπο αυτού του τομέα. Ένα από αυτά είναι η αλλαγή διατροφής, με τη συμπερίληψη πρόσθετων .

Στη χώρα, το 71% των εκπομπών μεθανίου προέρχεται από τα ζώα , επισημαίνει το Παρατηρητήριο Κλίματος. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 30% έως το 2030 στο COP 26, που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας, τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.

Το μεθάνιο είναι μέρος του πεπτικού συστήματος των μηρυκαστικών ζώων , τα οποία μπορούν να καταναλώσουν φυτικές τροφές ζυμώνοντάς τα σε ειδικό στομάχι για το σκοπό αυτό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ζύμωσης, παράγεται μεθάνιο και αργότερα ένα μέρος απελευθερώνεται από ρέψιμο, αέρια και κόπρανα, για παράδειγμα .Η παραγωγή αερίου εντείνεται όταν το ζώο δεν έχει πρόσβαση σε ποιοτική τροφή.

Την περίοδο των βροχών, όταν τα βοσκοτόπια έχουν καλύτερες συνθήκες, οι εκπομπές μεθανίου είναι περίπου εννέα φορές χαμηλότερες από ό,τι στην ξηρή περίοδο, σύμφωνα με έρευνα του Marcílio Nilton Lopes da Frota, από την Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa) Meio-Norte.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσο λιγότερο ινώδη και πιο εύπεπτη είναι η τροφή που καταναλώνεται, τόσο λιγότερο μεθάνιο θα παράγεται . Σε αυτή την κατάσταση, το ζώο παίρνει περισσότερο βάρος, χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να σφαγεί και, κατά συνέπεια, μειώνει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό, μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη μείωση της παραγωγής μεθανίου. Επιπλέον, τα πρόσθετα ενισχύουν αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας χημικά στοιχεία για την υποστήριξη της διατροφής των ζώων και την καταπολέμηση των εκπομπών μεθανίου με διάφορους τρόπους.

Πώς λειτουργούν τα πρόσθετα;

Κάθε πρόσθετο λειτουργεί διαφορετικά. Αποτελούνται από χημικά στοιχεία αναμεμειγμένα σε ορισμένα μέσα μεταφοράς , τα οποία μπορεί να είναι καλαμπόκι στη ζωοτροφή, για παράδειγμα, εξηγεί ο Sergio Raposo de Medeiros, ερευνητής στην Embrapa Pecuária Sudeste.

Ένα από αυτά τα πρόσθετα είναι η 3-νιτροοξυπροπανόλη ή Bovaer, που εγκρίθηκε πέρυσι στην Ευρώπη, η οποία, σύμφωνα με τον Medeiros, θα μπορούσε να επιτύχει μείωση έως και 90% στην παραγωγή μεθανίου. Το προϊόν περιγράφεται από τον ερευνητή ως «κατευθυνόμενος πύραυλος» για την επίτευξη και την εξάλειψη του μεθανίου.

Ένα παλαιότερο προϊόν είναι το ιονοφόρο, που χρησιμοποιείται εδώ και 40 χρόνια για τη μείωση της πρώτης ύλης στην πέψη. «Λοιπόν, πριν είναι μεθάνιο, αυτό που έχουμε στην κοιλιά είναι το υδρογόνο (H2). Και αυτό το υδρογόνο μετατρέπεται σε μεθάνιο και ο στόχος είναι να μειωθεί η ποσότητα του Η2, ώστε τα μεθανογόνα βακτήρια να μπορούν να μειώσουν το μεθάνιο», εξηγεί ο Medeiros.

Το πρόσθετο τοποθετείται σε μικρές ποσότητες στις ζωοτροφές , περιορισμένες σε ένα ή δύο γραμμάρια ανά κεφάλι.

Υπάρχουν 2 κύρια οφέλη όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις ενώσεις, επισημαίνει ο ερευνητής Embrapa :

  • μείωση της παραγωγής μεθανίου ανά κιλό κρέατος·
  • μειώστε τις μηχανικές βλάβες για κάθε κιλό τροφής που τρώει το ζώο, με αποτέλεσμα να αυξάνει το βάρος του.

Αυτό το τελευταίο σημείο αναφέρεται σε ένα άλλο πρόβλημα παραγωγής μεθανίου: είναι απώλεια ενέργειας για τα βοοειδή , μειώνοντας επίσης την απόδοσή τους.

Η εκπομπή μεθανίου αντιπροσωπεύει μια απώλεια ακαθάριστης ενέργειας από την τροφή που προσλαμβάνεται, η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 12%, σύμφωνα με τον Marcos Cláudio Rogério, ερευνητή στην Embrapa Goats and Sheep.

Υπάρχει επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα: καθώς τα ζώα παχαίνουν γρηγορότερα, χρειάζονται λιγότερα κεφάλια για να παραχθεί μια καλή ποσότητα κρέατος και υπάρχει λιγότερος χρόνος μέχρι τη σφαγή – επίσης μειώνεται η ποσότητα και ο χρόνος εκπομπής μεθανίου.

Κοστίζει περισσότερο;

Καθώς είναι ένα ακόμη είδος στη διατροφή του κοπαδιού, το πρόσθετο θα αυξήσει το κόστος παραγωγής κατά περίπου 10% , εξηγεί ο Sergio Medeiros.

Featured Image

Αλλά καθώς το πρόσθετο μπορεί να κάνει το ζώο να κερδίσει περισσότερο βάρος, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας, ο κτηνοτρόφος μπορεί να κερδίσει περισσότερα. Η ερευνήτρια επισημαίνει ότι το ιδανικό είναι να αυξηθεί και η ποσότητα του κρέατος κατά 10%, με αποτέλεσμα τα νέα έξοδα να πληρωθούν από μόνα τους.

Εμβόλιο κατά του μεθανίου και τεχνολογίες του μέλλοντος

Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μην είναι ο μόνος τρόπος για να γίνουν τα ζώα πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με άλλες μεθόδους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.

Ο ερευνητής από το Embrapa Pecuária Sudeste τονίζει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία , στην οποία, μέσω ενός εμβολίου, ο οργανισμός του ίδιου του ζώου θα μειώσει την εκπομπή μεθανίου , με την παραγωγή αντισωμάτων.

Υπάρχουν επίσης μελέτες στο Embrapa που εστιάζουν στην κατανόηση του μικροβιώματος, ανακαλύπτοντας ποιοι μικροοργανισμοί υπάρχουν στα τρόφιμα ευνοούν την παραγωγή μεθανίου .

Προσδιορίζοντας σε ποια κατάσταση τα βοοειδή θα αναπτύξουν λιγότερα αέρια, οι επιστήμονες επικεντρώνονται στην αναπαραγωγή του σεναρίου, όπως μέσω διατροφικών χειρισμών.

«Είναι σαν να ήταν μια φωτογραφία, για παράδειγμα, έχετε μια καλύτερη χορτονομή και μια χειρότερη, θα δούμε ποιο είναι το πορτρέτο του καθενός στη σύνθεση των μικροοργανισμών του και θα βρούμε αυτούς (μικροοργανισμούς) που συνδέονται περισσότερο με η παραγωγή μεθανίου ή όχι», εξηγεί ο Medeiros.

Μια άλλη επένδυση είναι η κτηνοτροφία. Μέσω της γενετικής επιλογής, οι ερευνητές θα εντοπίσουν ποια ζώα παράγουν το λιγότερο μεθάνιο και θα τα αναπαράγουν μεταξύ τους . Αυτό είναι δυνατό γιατί το μικροβίωμα της μεγάλης κοιλίας των ζώων μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, επισημαίνει ο ερευνητής.

«Μετράω το μεθάνιο, την απόκριση -που λέμε φαινοτυπική-, εκθέτω όλα τα ζώα στην ίδια κατάσταση, επιλέγω αυτά που παράγουν λιγότερο μεθάνιο και διασταυρώνομαι με το θηλυκό. Μετά ελέγχω, στα ζώα που γεννήθηκαν, ποια διορθώνουν αυτά τα γονίδια και επιλέγω», εξηγεί.

Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα διαρκέσει ακόμα αρκετά χρόνια, καθώς η κληρονομικότητα των βοοειδών, η ικανότητα να κληρονομούν αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι χαμηλή έως μέτρια, λέει.

Πώς να αντισταθμίσετε την εκπομπή αερίων

Υπάρχουν επίσης τρόποι για τον κτηνοτρόφο να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κοπαδιού δεσμεύοντας διοξείδιο του άνθρακα με το σύστημα Ολοκληρωμένης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Δασοκομίας.

Το ILPF αποτελείται βασικά από μια παραγωγή που αποτελείται από διαφορετικά είδη στην ίδια περιοχή. Τα βοοειδή, για παράδειγμα, μπορούν να εκτρέφονται σε περιβάλλον με καλαμπόκι και δασικές εκτάσεις.

Με αυτή τη μέθοδο, υπάρχει ένας κύκλος κατά τον οποίο το διοξείδιο του άνθρακα ή CO2 απομακρύνεται από την ατμόσφαιρα από τις ρίζες των δασών και των βοσκοτόπων. Έτσι, αν και το ζώο συνεχίζει να εκπέμπει μεθάνιο, υπάρχει αυτή η αντιστάθμιση.

Το ILPF προκαλεί αύξηση της ποικιλότητας με επακόλουθη αύξηση της βιοποικιλότητας του εδάφους και μια τάση μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Αστειευόμαστε ότι είναι μια κατάσταση win, win, win, επειδή το περιβάλλον κερδίζει, επειδή θα υπάρχει λιγότερο μεθάνιο. η κοινωνία κερδίζει, επειδή παράγεται περισσότερο κρέας, προφανώς βοηθά να έχει το προϊόν διαθέσιμο και ο κτηνοτρόφος έχει υψηλότερο κέρδος και πιο σταθερή παραγωγή», λέει ο Medeiros, από την Embrapa Pecuária Sudeste.

Πηγή: g1.globo