Νέους κανόνες για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση σε βιολογικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα που προορίζονται για χρήση στα χωράφια των κρατών-μελώ της ΕΕ εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι νέοι κανόνες θα διευκολύνουν την έγκριση μικροοργανισμών για χρήση ως δραστικών ουσιών σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα και θα παρέχουν στους γεωργούς της ΕΕ πρόσθετες επιλογές για την αντικατάσταση των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις.

«Η μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων σημαίνει την εύρεση εναλλακτικών λύσεων στα χημικά φυτοφάρμακα που σέβονται τον πλανήτη μας και την υγεία μας. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία αυξάνοντας τον αριθμό των βιολογικών και χαμηλού κινδύνου εναλλακτικών στην αγορά -έχουμε ήδη εγκρίνει 20 εναλλακτικές λύσεις χαμηλού κινδύνου από την αρχή της θητείας μας. Με αυτούς τους νέους κανόνες, θα διασφαλίσουμε ότι οι βιολογικές εναλλακτικές μπορούν να φτάσουν στους αγρότες μας ακόμη πιο γρήγορα. Όσο περισσότερους πόρους επενδύουμε συλλογικά στην αξιολόγηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τόσο πιο ασφαλείς εναλλακτικές θα έχουμε για να ανταποκριθούμε στη δέσμευσή μας να μειώσουμε τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030», υπογράμμισε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Featured Image

Όσο για τους νέους κανόνες, θα θέτουν τις βιολογικές ιδιότητες κάθε μικροοργανισμού στο επίκεντρο της επιστημονικής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου, ο οποίος πρέπει να αποδεικνύει την ασφάλεια πριν οι μικροοργανισμοί εγκριθούν ως δραστικές ουσίες σε φυτοπροστατευτικά προϊόντα, σημειώνει η Κομισιόν, και διευκρινίζει ότι με τους νέους κανόνες θα επιτρέπεται η επιτάχυνση της αδειοδότησης των μικροοργανισμών και των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων που τους περιέχουν.