Η προαναγγελία και μόνο για την υποχρέωση ηλεκτρονικών ενοικιαστήριων δημιουργεί αναβρασμό στην αγορά.

Προβληματισμό και… απόγνωση φέρνουν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας οι πρόσφατες εξαγγελίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για εφαρμογή ηλεκτρονικών μισθωτηρίων από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. Από μια πρώτη εικόνα, η κατάσταση εκτιμάται δραματική σε περιοχές της Μακεδονίας κυρίως, της Θράκης και όχι μόνο. Οι επιπτώσεις μάλιστα της εξαγγελίας, έχουν ήδη να γίνονται ορατές, αφού οι αγρότες δεν προτίθενται να καταβάλλουν ενοίκια για πολλές από τις εκτάσεις που διαθέτουν, με αποτέλεσμα να λείπει ήδη χρήμα από την αγορά. Η βασική ωστόσο διάσταση του προβλήματος είναι ότι πολλές χιλιάδες αγροτεμάχια θα μείνουν ακαλλιέργητα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στις τοπικές οικονομίες, αφού δεν θα μπορεί να κινηθεί η αγροτική οικονομία και δε θα μπορούν να δουλέψουν χιλιάδες επιχειρήσεις του κλάδου (καταστήματα εφοδίων, μηχανημάτων κ.λπ.), ενώ και το κράτος θα χάσει πάμπολλα έσοδα από φόρους, κ.λπ. Όλα αυτά σε μια χρονική περίοδο, που το κόστος παραγωγής έχει σκαρφαλώσει -για διάφορους λόγους- στα ύψη, φέρνοντας στα όριά τους, όλες τις εκμεταλλεύσεις.

Ο κ. Χρήστος Παρασκευούδης είναι ένας νέος σε ηλικία αγρότης από ένα χωριό της Κομοτηνής, στην Θράκη, μια περιοχή ευαίσθητη και για λόγους εθνικούς. Δραστηριοποιείται επαγγελματικά σε ένα χωριό, όπου, όπως μας, λέει την καλλιεργήσιμη γη, δουλεύουν 4-5 αγρότες, ενοικιάζοντας εκτάσεις, καθότι οι περισσότεροι έχουν φύγει ή μεταναστεύσει. Ο ίδιος έχει κάθε χρόνο μια δήλωση ΟΣΔΕ 600 στρεμμάτων, όπως όμως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, όντας σε απόγνωση, με τα νέα δεδομένα για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, το 2022, θα αφήσει εκτός καλλιέργειας 150 στρέμματα. Όπως μας εξηγεί ο κ. Παρασκευούδης: «είμαστε από ένα χωριό φτωχικό, με μικρό κλήρο, όπου δεν έχει γίνει αναδασμός. Οι περισσότεροι έχουν φύγει για άλλες πόλεις ή το εξωτερικό και μας νοικιάζουν χωράφια. Το βασικό μας πρόβλημα έχει να κάνει με το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έχουν τακτοποιήσει λογιστικά τις περιουσίες τους και δεν έχουν κάνει αποδοχή. Δεδομένου ότι μιλάμε για εξ αδιαιρέτου, αντιλαμβάνεστε ότι ένα χωράφι, π.χ. 4-5 στρεμμάτων μπορεί να έχει και 10 ιδιοκτήτες».

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι αγρότες (ενοικιαστές) έβαζαν ένα όνομα στο ενοικιαστήριο, πλήρωναν το αντίτιμο και γίνονταν κανονικά η δήλωση, καλλιεργούσαν το τεμάχιο κ.λπ. Αυτό από του χρόνου αλλάζει και ζητείται ΑΤΑΚ για κάθε ιδιοκτήτη του τεμαχίου και όχι ένα ΑΤΑΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στη βόρεια Ελλάδα, πολλοί είναι και οι αναξιοπαθούντες, που για τους λόγους τους, δεν επιθυμούσαν να εμφανίζουν εισόδημα στο όνομά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αγρότες που μίσθωναν εκτάσεις, έβαζαν ένα όνομα συγγενή στα ενοικιάστηρια, για να μπορεί να γίνει η μίσθωση. Παράλληλα, βάσει του ρεπορτάζ, ιδίως σε ακριτικές ζώνες, πολλοί είναι και οι ιδιοκτήτες που έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχουν αδιαφορήσει για την περιουσία τους, με αποτέλεσμα αυτή, εφόσον μιλάμε για χωράφια, να μην καλλιεργείται.

Όπως εκτιμά ο κ. Παρασκευούδης, που είναι δυναμικός αγρότης, έχοντας προχωρήσει σε πολλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, μόνο το 2022, με την εφαρμογή του μέτρου, θα μείνει ακαλλιέργητο τουλάχιστον το 30% της έκτασης και η ζημιά θα αφορά τους ιδιοκτήτες, τους ενοικιαστές (αγρότες), αλλά και την αγορά (εφόδια, καύσιμα κ.λπ.).

Δύσκολη η κατάσταση και στην Χαλκιδική, κίνδυνος και για τα προγράμματα

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης από τα Νέα Σίλατα Χαλκιδικής και καλλιεργεί 5.500 στρέμματα γης. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «στην περιοχή μας υπάρχει πολυιδιοκτησία. Ένα τεμάχιο 6 και 7 στρέμματα, μπορεί να έχει 7 και 8 ιδιοκτήτες. Εμείς καλούμαστε τώρα με τις νέες οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ να βρούμε ΑΤΑΚ για κάθε ιδιοκτήτη. Αυτό είναι αδύνατο. Κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η αγροτική μας οικονομία. Επίσης, πολλά θα είναι τα προβλήματα και στα προγράμματα, καθώς τα αγροτεμάχια δηλώνονται από τους παραγωγούς για να ενταχτούν σε αυτά. Στην Χαλκιδική υπάρχει γη αγροτική που είναι πανάκριβη, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να μην έχει κάνει αποδοχή και να υπάρχουν εκκρεμότητες. Έως και το 2021 αυτό το ξεπερνούσαμε. Από το 2022 όλα αλλάζουν. Σίγουρα θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να λύσει το ζήτημα γιατί οι τοπικές κοινωνίες δεν αντέχουν άλλο χτύπημα».

Το 60% των επιλέξιμων μένει εκτός στις Σέρρες

Παρόμοια φαίνεται πως είναι η κατάσταση και στις Σέρρες. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Στέργιος Λίτος από τη Νιγρίτα: «Η κυβέρνηση εύκολα ξεχνάει, οι αγρότες όχι… Θυμόμαστε πολύ καλά τις δηλώσεις που έκαναν τότε σημερινοί κυβερνητικοί. Που λεγαν πως δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια, γιατί θα χαθούν πολλές εκτάσεις. Στο νομό Σερρών χάνεται περίπου το 60% των επιλέξιμων εκτάσεων. Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να δίνει λύσεις, αντι να θέτει εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία. Όσο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ας θυμηθεί ο πρωθυπουργός την επιστολή που του απέστειλα και περιέγραφα όλα τα τρέχοντα ζητήματα».

Πηγή: Αγροτύπος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ