Η στροφή ξεκίνησε εδώ και μήνες από τη βόρεια Ελλάδα και με τις τραγικές αποφάσεις Γεωργαντά-Μητσοτάκη, διευρύνεται και σε νοτιότερες περιοχές.

Για πρώτη φορά από το δεύτερο μισό της θητείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, περνά μπροστά στις ανοικτές δημοσκοπήσεις της «Ζούγκλας», το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία μετά την τραγωδία στα Τέμπη καταρρέει και βλέπει μετακινήσεις ψηφοφόρων της και προς τον ΣΥΡΙΖΑ (6%) αλλά κυρίως προς την Ακροδεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο μπορεί να περνά πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων αλλά χωρίς η πρωτιά του να είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερης δυναμικής.

Η υπόθεση Πολάκη φαίνεται πως επηρεάζει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη προκαλεί κύμα οργής και αγανάκτησης στην κοινωνίας η οποία αντιδρά άμεσα εκφράζοντας στην δημοσκοπική κάλπη τον θυμό της. Η θεαματική κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας και η πολύ συγκρατημένη ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ως φαίνεται, από τις τοποθετήσεις των πολιτών, προϊόν αυτού του θυμού.

Από τα δημοσκοπικά ευρήματα προκύπτει ξεκάθαρα μία ακροδεξιά στροφή του εκλογικού σώματος. Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται είναι πώς η ελληνική κοινωνία ακολουθεί μία τάση η οποία έχει ήδη εκφραστεί στην Ευρώπη. Στην Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία και την Ισπανία. Η τάση αυτή είναι πιο ενισχυμένη στις πρώην Ανατολικές χώρες.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα αφορά αμιγώς τον ελληνικό χώρο και έχει να κάνει με την συσσωρευμένη οργή από την οποία διακατέχεται ο Έλληνας και η Ελληνίδα ψηφοφόρος. Η παρατεταμένη και αδικαιολόγητη ακρίβεια που επικρατεί, η αδυναμία της κυβέρνησης να πείσει πως ελέγχει την κερδοσκοπία, η προφανής και προκλητική συμπεριφορά των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης που αυξάνουν ανεξέλεγκτα και ατιμώρητα τις τιμές τους, καθώς και οι υποκλοπές, συμβάλλουν αναπόφευκτα στην ενίσχυση αυτής της οργής.

Η τραγωδία στα Τέμπη λειτούργησε ως «συγκολλητική ουσία» προσφέροντας ένα ουσιαστικό νόημα στην έκφραση της αγανάκτησης.

Είναι φυσικό κατά τους αναλυτές μετά από ένα τέτοιο ισχυρότατο σοκ, μία μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης να στρέφεται προς αντισυστημικές πολιτικές προτάσεις. Η επιλογή των ψηφοφόρων να στραφούν σε ένα σημαντικό ποσοστό  προς το λεγόμενο «Κόμμα Κασιδιάρη» θεωρείται κοινωνιολογικά εξηγήσιμο ανεξάρτητα από την κομματική μορφή που θα λάβει η ακροδεξιά πρόταση στις επερχόμενες εκλογές.

Μεγάλη έκπληξη αυτή της Δημοσκόπησης είναι το αγροτικό-κτηνοτροφικό κόμμα. Το ποσοστό, άνω του 5% που λαμβάνει σε αυτήν την ανοικτή ψηφοφορία δείχνει, πως οι αγροτικές περιοχές του Θεσσαλικού Κάμπου και της Μακεδονίας, επηρεάστηκαν καταλυτικά από την τραγωδία στα Τέμπη.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις επερχόμενες εκλογές.

Θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα όσον αφορά την χρονική διάρκεια αντοχής του αισθήματος αγανάκτησης της κοινωνίας. Οι αμέσως επόμενες εβδομάδες, θα είναι καταλυτικές. Εναπομένουν μόλις δύο μήνες για τις εκλογές (21 Μαΐου). Πολύ μικρό διάστημα για να ξεχαστούν  τα Τέμπη, η ακρίβεια, η κερδοσκοπία και οι υποκλοπές.

Τα αποτελέσματα της Δημοσκόπησης της «Ζούγκλας»

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 3.615 πολίτες άνω των 17 ετών. Η ψηφοφορία άρχισε στις 7 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 14 Μαρτίου 2023. Πρόκειται για το δείγμα της «κλειστής» ψηφοφορίας που αφορά μία επικαιροποιημένη Τράπεζα Πληροφοριών της Ζούγκλας στην οποία συμμετέχουν εθελοντικά πολίτες που έχουν εκφράσει την σχετική επιθυμία και των οποίων τα στοιχεία είναι ελεγμένα. Η  Ανοικτή Ψηφοφορία που διεξήχθη και αυτή από την «Ζούγκλα» λαμβάνεται υπ’ όψιν ως πιλότος από την επιστημονική ομάδα η οποία  αναλύει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων «ζυγίστηκε» σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δημογραφικά δεδομένα (τελευταία  απογραφή). Επίσης η έρευνα «ζυγίστηκε» σύμφωνα με το ποιο κόμμα ψήφισαν οι συμμετέχοντες στις εκλογές του 2019 οι οποίοι και δήλωσαν τις επιλογές τους στην σχετική ερώτηση που συμπεριλαμβανόταν στο ερωτηματολόγιο.

Στο παρακάτω γράφημα βλέπετε πώς οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία ήταν κατά 89% άνδρες και κατά 11% γυναίκες.

Περισσότερα ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ