Στα 184 εκατ. ευρώ ανέρχεται η συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια βάμβακος όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την τοποθέτησή του στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, στην Κομοτηνή.

Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς αποτελεί η διατήρηση και διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί, αφού και με τη νέα ΚΑΠ το πλαίσιο διατηρείται ως έχει με μικρή μείωση της ειδικής ενίσχυσης ως συνέπεια σχετικής οριζόντιας μείωσης.

Το πιο πιθανό είναι να γίνει πίστωση µέχρι την Παρασκευή 24 Μαρτίου για τις συνδεδεµένες σε σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς µε κέλυφος, µήλα, µαζί µε την ειδική ενίσχυση για το βαµβάκι. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε πάμε για τέλη μήνα.

Featured Image

Το 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 3,1 εκατ. στρέµµατα µε σκληρό σιτάρι, από τα οποία τα 1,98 εκατ. στρέµµατα αφορούσαν σπορές µε πιστοποιηµένο σπόρο. Με βάση τον προϋπολογισµό του έτους, αυτό σηµαίνει ότι η συνδεδεμένη θα κυµανθεί περί τα 5,7 ευρώ το στρέµµα, στα ίδια επίπεδα µε πέρυσι. Αντίστοιχα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΣ∆Ε τη σεζόν 2021-2022 καλλιεργήθηκαν 2.541.683 στρέµµατα µε βαµβάκι, για τα οποία ο προϋπολογισµός του έτους ανέρχεται στα 184 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο στην Κοµοτηνή, γεγονός που δίνει ειδική ενίσχυση στα 72,5 ευρώ το στρέµµα.

Newsroom Agronewsbomb