Σε 40 με 45 μέρες από σήμερα σε κάποιες περιοχές της χώρας αναμένεται να αρχίσει η συλλογή του προϊόντος.

Ο κ. Κώστας Θάνος, παραγωγός από τα Κανάλια Βόλου λέει στον ΑγροΤύπο ότι η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά και στην περιοχή ευτυχώς ο καρπός δεν έχει επηρεαστεί από τα χαλάζια. «Προσωπικά βλέπω τα δέντρα Φυρανιάς και ιδιαίτερα τα Τέξας φορτωμένα και με περισσότερο καρπό από πέρσι. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο και προς αρχές Σεπτεμβρίου. Εδώ και τρία χρόνια οι Φυρανιές εμφανίζουν πρόβλημα και ξηραίνονται από έναν μύκητα μάλλον, που διερευνάται από τις αρμόδιες Αρχές. Λόγω της μεγάλης ποσότητας καρπού, τα δέντρα χρειάζονται πολύ νερό. Προσωπικά ήδη έχω φθάσει στα τέσσερα με πέντε ποτίσματα. Όσον αφορά στη ζήτηση, υπάρχει. Αποθέματα περσινά στους παραγωγούς είναι ελάχιστα και η τιμή παραμένει ψηλά, στα 8,5 με 9 ευρώ το κιλό, όμως μένει να δούμε και το Σεπτέμβριο στο φουλ της συλλογής, πού θα κυμανθούν οι τιμές», σημειώνει.

Ο κ. Σπύρος Μαυρίδης, παραγωγός και έμπορος αμυγδάλου με 100 στρέμματα καλλιέργεια Τέξας και Φυρανιά στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως ο καρπός έχει πάρει τώρα καλό μέγεθος, αλλά φαίνεται πως πολλά δέντρα είναι επηρεασμένα από τις καιρικές συνθήκες. Και συγκεκριμένα, τις παγωνιές και τα χιόνια της άνοιξης και του χειμώνα και τώρα τελευταία τις χαλαζοπτώσεις που θα φέρουν μεγάλη απώλεια σε καρπό τη νέα σεζόν. Σε σχέση με τη ζήτηση ο κ. Μαυρίδης αναφέρει πως είναι σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρσι, με την τιμή της ψίχας για προϊόν περσινής εσοδείας να κυμαίνεται περί τα 6 ευρώ ανά κιλό.

Ο κ. Χρήστος Γκισάκης από την ομώνυμη Οικοτεχνία Κτήμα Γκισάκη καλλιεργεί 60 στρέμματα με Φυρανιά και Τουόνο στην περιοχή του Μαυρόλιθου Λάρισας. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «σε περίπου 40 ημέρες από σήμερα θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή για τη νέα σεζόν. Γενικά στην περιοχή, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως θα είναι καλή από την άποχη της ποσότητας και αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Όμως προσωπικά αλλά και άλλοι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές από τις αναοιξιάτικες παγωνιές. Σε σχέση με τη ζήτηση του προϊόντος, τα πράγματα είναι πιο κάτω από πέρσι και η ζήτηση μέτρια, προφανώς λόγω οικονομικής συγκυρίας. Ο πιο πολύς κόσμος εδώ διαθέτει το αμύγδαλό του σε σπαστήρια που συνήθως κάνουν και εμπόριο. Προσωπικά διαθέτω μόνος μου την παραγωγή μου για να μη χάνω την υπεραξία και πουλάω το αμύγδαλο σταθερά στα 9 ευρώ το κιλό. Κάθε καλοκαίρι συνήθως ανεβαίνει, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε έως τώρα να συμβαίνει».

Ο κ. Σπύρος Λυκούδης καλλιεργούσε μέχρι πρότινος ένα κτήμα 23 στρέμματα με αμυγδαλιές στο Αυλωνάρι Εύβοιας, αλλά πρόσφατα το πούλησε κρατώντας μόνο μερικά δέντρα σε άλλη περιοχή της Αττικής. Όπως επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «καλλιεργούσα ποικιλίες Φυρανιά, Φεραντουέλ και Τουόνο κυρίως. Η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια έδειξη ότι τα πράγματα με την παραγωγή δεν είναι εύκολα. Χρειάζεται προσωπική δουλειά πολλές ώρες και επενδύσεις. Επίσης πρέπει να πούμε πως ανάλογα την περιοχή οι αμυγδαλιές είναι ευπρόσβλητες στον πάγο και παρενιαυτοφορούν. Κατά τα άλλα, από εμπειρία, είδα πως η Τουόνο έχει καλά δέντρα, καλές παραγωγές, αλλά όχι τόσο γευστικό αμύγδαλο. Αντίθετα οι Φυρανιές δίνουν μικρότερη παραγωγή, αλλά πιο γευστικό καρπό. Στην περιοχή μας, όσοι καλλιεργούν δίνουν χέρι με χέρι την παραγωγή τους στην τιμή των 8-10 ευρώ το κιλό, έτοιμο, σπασμένο αμύγδαλο. Πρέπει να πούμε ότι από το σύνολο της άσπαστης παραγωγής, μένει σε ψίχα το 1/3 περίπου. Με νεαρά δέντρα από 23 στρέμματα σήμερα μπορεί να πάρεις μια παραγωγή 3-4 τόνους εδώ».

Πιο ακριβή η εισαγωγή

Ο κ. Κώστας Δέδας διατηρεί στο Κιλκίς εταιρεία επεξεργασίας, συσκευασίας και χονδρικής πώλησης αμυγδάλου. Όπως μας αναφέρει δουλεύει κυρίως με εισαγόμενο προϊόν. Σύμφωνα με τον ίδιο, εισαγόμενο αμύγδαλο έρχεται στη χώρα μας κυρίως από Ισπανία και ΗΠΑ, με την τιμή στα 4-4,5 ευρώ το κιλό. Όπως μας εξηγεί ο κ. Δέδας τα μεταφορικά κόστη στο αμύγδαλο έχουν μεν αυξηθεί, αλλά όχι όπως σε προϊόντα όπως το καλαμπόκι κ.λπ.

ΠΗΓΗ agrotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ