Σε κάθε περίοδο κρίσης «υποχωρούν» οι «πολιτικές πολυτελείας». Από ότι φαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Στο προσκήνιο ξανά η στρατηγική Farm to Fork της Ε.Ε. την οποία καλείται να υπηρετήσει η Ευρώπη εν μέσω του ουκρανικού πολέμου.

Οι δύο αντίθετες απόψεις: Παραμένει η στρατηγική Farm to Fork προτεραιότητα;

Ο Επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski, δηλώνει ότι  θέλει να αναστείλει την εφαρμογή της εμβληματικής πολιτικής της Ε.Ε. για τα βιώσιμα τρόφιμα, δηλαδή τη στρατηγική Farm to Fork,  ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η άποψη του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Fran Timmermans που απευθύνει έκκληση να διατηρήσει την πράσινη φιλοδοξία της Ε..Ε ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Εδώ ο κόσμος καίγεται….

Στη προχθεσινή συνεδρίαση, 17 Μαρτίου 20022, της επιτροπής γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, COMAGRI, ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας  ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές σχετικά με τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του πολέμου στις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, τόσο δηλαδή στην  Ουκρανία όσο και στην Ε.Ε.

Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας απαντώντας σε ερώτηση του κεντροδεξιού ευρωβουλευτή Herbert Dorfmann που ρώτησε τί σκοπεύει να κάνει η Επιτροπή με «ορισμένα νομοθετήματα που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την επισιτιστική ασφάλεια, όπως  για παράδειγμα, η οδηγία για τα φυτοφάρμακα, ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης…» δήλωσε ξεκάθαρα «Τώρα πρέπει να σταματήσουμε τη διαδικασία, να αναστείλουμε τη διαδικασία»,

Τα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια στη «πρώτη γραμμή»

Σύμφωνα με τον Πολωνό Επίτροπο , η αγροδιατροφική πολιτική για τους επόμενους μήνες θα πρέπει να βασίζεται στα στρατηγικά σχέδια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ),  χωρίς να προστεθεί κάτι παραπάνω. Άλλωστε, τα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια αποτελούν βασική καινοτομία της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ που επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε να περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχουν τους εννέα στόχους της αναθεωρημένης ΚΓΠ σε ολόκληρη την ΕΕ, ανταποκρινόμενες παράλληλα στις ανάγκες των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων. Ο Πολωνός Επίτροπος Γεωργίας φαίνεται να θεωρεί εξαιρετικά σπουδαία τα εθνικά στρατηγικά σχέδια και δηλώνει προς τους ευρωβουλευτές ότι  «Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τον αγρότη ότι τα στρατηγικά σχέδια είναι το πλέον βασικό έγγραφο, το πιο σημαντικό έγγραφο. Αυτή είναι η θέση μου στην Επιτροπή: να μην δώσω περισσότερα εκτός των στρατηγικών σχεδίων».

Διαφορετική στάση του Αντιπροέδρου Timmermans

Η στάση της Επιτροπής, όπως εκφράζεται από τον Πρόεδρο της, δηλαδή να βασίζεται περισσότερο στο βασικό πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής και λιγότερο στους βιώσιμους στόχους που τίθενται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο Timmermans την περασμένη εβδομάδα που δήλωσε στην επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7/3/222 «Παρακαλώ, μην πιστεύετε στην ψευδαίσθηση ότι […] θα βοηθούσατε την παραγωγή τροφίμων καθιστώντας την λιγότερο βιώσιμη, με το να μην επιλέγετε τη στρατηγική Farm to Fork, μην την κάνετε πιο ανθεκτική όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον και την παραγωγή τροφίμων».

Agrogata

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ