Featured Image

Η απαγόρευση εισαγωγής πατατόσπορου Μεγάλης Βρετανίας από την 01/01/2021

Όπως είναι γνωστό, από 01/01/2021 η Μεγάλη Βρετανία δεν επιτρέπει πλέον την εισαγωγή πατατόσπορου από τη Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των υφιστάμενων φυτοϋγειονομικών κανονισμών της ΕΕ και της έλλειψης συμφωνίας για ισοδυναμία στις απαιτήσεις.

Το αδιέξοδο που δημιουργείται για την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού πατάτας

Η Europatat κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια επείγουσα λύση για την αποκατάσταση της «κανονικότητας» στο εμπόριο πατατόσπορου μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Η  Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε μια εκδήλωση προ ημερών για  την «Ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διακοπή του εμπορίου πατατόσπορων ΕΕ-ΜΒ», στην οποία κλήθηκε να μιλήσει η Europatat. Η Europatat άδραξε αυτή την ευκαιρία για να υπογραμμίσει τον αντίκτυπο της μη ύπαρξης συμφωνίας για την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού πατάτας.

Featured Image

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Romans Vorss, Τεχνικός Διευθυντής Europatat δήλωσε: «Από την 1η Ιανουαρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει πλέον την εισαγωγή πατατόσπορου από τη Μεγάλη Βρετανία λόγω των υφιστάμενων φυτοϋγειονομικών κανονισμών της ΕΕ και της έλλειψης συμφωνίας για ισοδυναμία στις απαιτήσεις. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει περιορίσει την εμπορία πατατόσπορων της ΕΕ εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό το αδιέξοδο επηρεάζει σοβαρά την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού πατάτας. Η μη συμφωνία αρνείται την πρόσβαση του κλάδου της ΕΕ σε ορισμένες ποικιλίες που είναι διαθέσιμες μόνο σε ΜΒ και περιορίζει τις εξαγωγικές ευκαιρίες της ΕΕ στη Μεγάλη Βρετανία. Πολλές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτρόφων, των εμπόρων σπόρων, των καλλιεργητών σπόρων και των καλλιεργητών πατάτας που καταναλώνουν επηρεάζονται. Αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα σκληρά την ιρλανδική βιομηχανία, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την  εισαγωγή σκωτσέζικου πατατόσπορου ορισμένων ποικιλιών που δεν μπορούν να προμηθεύονται από πουθενά αλλού. Αυτές οι ποικιλίες συμβάλλουν σημαντικά στη βιοποικιλότητα και την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στις μέρες μας».

Η ανάγκη για άμεση εξομάλυνση

Η Europatat κάλεσε τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεπεράσουν το αδιέξοδο και να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο για μια μεταβατική ρύθμιση όσο και για μια μακροπρόθεσμη λύση για την επανέναρξη του διμερούς εμπορίου πατατόσπορου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό να γίνει σύντομα για να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης ρυθμιστικών αποκλίσεων μεταξύ των αγορών της ΕΕ και του ΗΒ, παρεμποδίζοντας περαιτέρω τις ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελείς διμερείς συναλλαγές.

Ο κ. Tigran Richter, Πρόεδρος της Επιτροπής Σπόρων της Europatat, κατέληξε: «Η μη συμφωνία επηρεάζει πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Δανία, η Πολωνία, η Φινλανδία, η Σλοβενία ​​και η Τσεχία. Ως εκ τούτου, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και χρειαζόμαστε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ. Η έλλειψη συμφωνίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την εξαγωγή στη Βρετανία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή ευθυγράμμιση και δυνητικά αθέμιτες πρακτικές και ζητήματα ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών του μπλοκ. Είχαμε την αίσθηση ότι κατά την ανταλλαγή απόψεων πολλοί βουλευτές υποστήριξαν τη θέση του Europatat μας. Το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής που τέθηκε από πολλά μέλη της συζήτησης μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι καιρός να οικοδομήσουμε έναν νέο τύπο σχέσης για να διατηρήσουμε την καλή επιχειρηματική σχέση του τομέα της πατάτας που είχαμε στο παρελθόν για κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων».

Agrogata